divendres, 21 de setembre de 2007

Berlín catalana

Ahir al vespre feia poc més de 24h que havia arribat a Berlín. Ni tan sols havia pres posessió del pis (avui ja sí), i ja estava sopant amb un grup de catalans que fa un cert temps que viuen en aquesta ciutat. Us explico...
Catalunya, empresa oberta (CEO) és una associació que convoca mensualment als catalans que resideixen a determinades ciutats del món, com Londres, Hong-Kong o també Berlín. Cada CEO coordina els anomenats Catalan Thursdays, amb la intenció de crear una xarxa de coneixements, de contactes entre els catalans i catalanes residents en cadascuna d´aquestes ciutats.
En el cas d´ahir, finalment només hi vam participar 6 persones, així que la cosa va quedar molt en família. Però això no treu que resultés molt interessant el fet de conèixer persones que ja tenen un bagatge en aquesta ciutat, i que explicaven amb quines circumstàncies, dificultats i ajudes s´han anat trobant al llarg dels anys. No cal dir que jo era l´assistent amb menys temps d´estada a la capital alemanya, mentre que qui més anys porta aquí és la Blanca, propietària del restaurant "Viña Blanca": fa 15 anys que va arribar a Berlín, i 11 el seu germà Martí, que treballa amb ella. Una salutació per ells dos, i també per la Rosana (9 anys a Berlín; ara gestiona la seva pròpia empresa, dedicada al disseny gràfic), l´Anna (3), el Carles i el Jordi (2 cadascun).
En definitiva, una proposta interessant a la qual, no entenc ben bé perquè, sembla que costa d´engrescar altres catalans perque s´animin a participar-hi. Serà qüestió de publicitar-ho!

Catalan Berlin
Last night, only 24 hours after arriving in Berlin, I took part in a dinner with a group of 6 Catalans who live in the German capital. The event happened in the frame of the so-called "Catalan Thursdays", which are held once a month in Berlin and some other cities around the globe.
This is actually organized by an association which intends to gather Catalans who live abroad, in a series of once-a-month informal meetings. The intention is to create a network that can help, for example, eventual enterpreneurs in the city start their businesses. Also, of course, to have the most extensive contact listing possible, which can result of interest for everyone.
Not necessary to say that, last night, I was the participant who had been in Berlin for the least time. Between me and Blanca (15 years here, owner of a Spanish restaurant near Kollwitz Platz), were her brother Martí (11 years here), Rosana (9 years, who also runs her own company devoted to graphic design), Anna (3), Carles and Jordi (2 years each).
An interesting proposal to which, I don´t know exactly why, it seems to be hard to encourage other Catalans living here participate. Time for promotion has come!

4 comentaris:

Cristina ha dit...

Ferran!!! el primer post des de Berlin, no? qué guai!!!!

Sylvie ha dit...

I tu com t'ho fas per portar dos dies i enterar-te d'aquestes trobades?

nur ha dit...

Benarribat a Berlin, Ferran: un dia allà i ja t'enyores de Catalunya, eh?

Jo també entenc que no triomfin aquestes associacions: si marxes de casa teva per un temps no gaire llarg potser el que vols és introduir-te a la societat de destinació i no pas amb els teus païsans.

Les amigues que tinc voltant pel món han pres una de les dues opcions: o relacionar-se gairebé en exclusiva amb gent del propi país (fins i tot s'han fet novios gironins als Estats Units) o, al contrari, mirant de relacionar-se amb gent de tot arreu i no pas anar a parar a casals catalans (quan volen parlar amb catalans... fan servir l'Skype, ja ho saps).

Com que no ho he fet mai, no puc dir a ciència certa què faria, però m'inclino a pensar que seria com tu: el primer dia ja m'enyoraria i començaria a buscar catalans sota les pedres :)

Una abraçada i, per cert, fa molt bona pinta el Viña Blanca, eh? (llàstima que no ho acabi d'entendre).

Ferran ha dit...

Cris, el primer d'una llaaaarga sèrie, de ben segur. Aviat, més!

Sylvie, digue'm previsor (que ho sóc); el cas és que setmanes abans del trasllat ja havia concretar el lloguer del pis, investigat cursos d'alemany, contactat amb la Cambra de Comerç, amb l'ADAC (el RACC alemany), la seguretat social d'aquí... i també havia "investigat" sobre les associacions de catalans a Berlín! :)

Nur!, l'equilibri ideal deu consistir en moure's entre catalans i berlinesos. Al menys jo no m'imagino decantant-me en exclusiva per una opció o per l'altra.
PS: Efectivament, el "Viña blanca" fa goig. Quan vinguis a Berlín, t'hi porto :-)