diumenge, 30 de setembre de 2007

Treptower Park

Pel que fa a zones verdes, Berlin ofereix a autòctons i visitants 120 km2 de parcs i jardins. Això vol dir que la superficie total de les àrees ajardinades de la capital alemanya és més gran que tota la ciutat de Barcelona! Sí, sense dubte el verd és un dels trets que salta a la vista el primer cop que un arriba a aquesta ciutat.
De vegades, però, aquí com arreu, els parcs tenen alguna cosa més que arbres, gespa, ocasionalment estanys i fins i tot rierols. Aquest seria el cas del Treptower Park, que vaig visitar fa uns dies esperonat pel Jordi, un altre català "exiliat" a Berlin. El parc és al districte de Treptow-Köpenick, a l'est de la ciutat. De dimensions considerables (88 ha. que empetiteixen el nostre Parc de la Ciutadella), acull un memorial d'enormes dimensions, el Sowjetische Ehrenmal. Construït pels russos en acabar la 2a Guerra Mundial, l'exèrcit roig volia honorar així els soldats soviètics caiguts a la Batalla de Berlin, la primavera de 1945. El memorial no es pot qualificar de "bonic", però sí d'espectacular, sobre tot l'estàtua gegant d'un soldat portant una criatura en braços. Com si la imatge no fos prou gran, la van posar dalt d'un pedestal, al seu torn situat sobre una mena de turonet artificial. De lluny es veu perfectament com el cap del soldat queda per sobre dels arbres del parc!
Memorial a banda, el parc és fantàstic. Com també ho és el carrer Puschkinallee, que travessa el Treptower Park per un dels seus laterals. Tot i tractar-se d'una avinguda ampla, de tres carrils de circulació, el seus prop de dos kilòmetres són un veritable túnel d'arbres.

Treptower Park
As for parks and gardens, the German capital offers both visitors and berliners 120 sq of green areas. Compared to my hometown Barcelona, this is more of the total surface of the city! Definitely, the green color is one of the most outstanding aspects of this city.
I recently visited the Treptower Park (88 ha), located in the eastern Treptow-Köpenik distric of the German capital. It is the home of a Soviet Memorial, built by the government of the USSR short after the 2 World War ended, to honor the soviet soldiers who died in the Battle of Berlin (mid-1945). I would highlight the statue of a soldier carrying a child in his arms; it is settled on a pedestal situated on top of an artificial hill. Thus, the statue is even higher than the huge trees around it!
Memorial aside, the park itself is very beautiful. I also find nice the "green tunnel" formed by trees along Puschkinallee, an important avenue which crosses the park from one of its sides."Els villans hitlerians s'han marcat com a objectiu esclavitzar o exterminar les poblacions d'Ucraïna, Bielorrússia, els països Bàltics, Moldàvia, Crimea i el Caucas. El nostre objectiu és clar i noble: volem alliberar el nostre sòl soviètic". Josif Stalin.
"The hitlerian villains are determined to either enslave or exterminate the people from Ukraine, Belarus, the Baltic states, Moldavia, the Crimea and the Caucasus. Our goal is clear and noble: we want to free our soviet ground". Josif Stalin.

7 comentaris:

Sara Maria ha dit...

Gràcies a uns amics berlinesos, quan he estat a Berlín, també he visitat el parc i el memorial... Recorda a les grans obres hitlerianes, magnifiscència gratuïta, per demostrar... Diuen que els extrems es toquen no?

Sylvie ha dit...

El clima ajuda, com sempre, però es impressionant viatjar per Europa i veure com són els parcs que tenen!

Ferran ha dit...

M'ho has tret de la boca, Sara Maria. Això dels extrems, vull dir. Feixista o comunista, un règim dictatorial és un règim dictatorial; i sembla que sense grans obres i monuments no siguin res. Deu ser allò de "dime de qué presumes..."

Sylvie, estic d'acord amb tu; aquí dalt segur que les pluges que sovintegen, ajuden. Però a casa nostra se l'haurien de fer mirar una mica, aquesta mania del ciment!

nur ha dit...

Apuntem per a possible viatge a Berlin: Treptower Park. És bonic!

Les comparacions sempre són odioses, però l'últim cop que vaig ser al parc de la Ciutadella el vaig trobar molt abandonat i poc cuidat. En canvi, vés al Retiro i ja veuràs com el cuiden cada dia. I vinga a fer places de ciment!

Si és que no tenim perdó de Déu :(

Ferran ha dit...

Quina mania tenen, eh Nur, amb les places de ciment? De vegades he escoltat algun polític municipal justificant-se dient que clar, com a Catalunya plou poc... Ein?

Anònim ha dit...

Ei, ja veig que et va molt be per Berlin, a veure si puc fer una escapada per visitar-te, jeje (et puc aconseguir una enganxina de la itv si vols.....)

Davidcastells.

Ferran ha dit...

Caram, caram, quina sorpresa! Doncs sí, aquí estic la mar de bé, posant-me les piles amb l'alemany. Ja tens el meu correu, oi? Qualsevol cosa, fes-me un mail.
PS: Merci per l'oferta de l'enganxina, hehe