divendres, 19 d’octubre de 2007

Democràcia de pa sucat amb oli

La pròxima crònica tornarà a Berlin. Garantit. Però és que, malgrat viure a la capital alemanya, no deixo d'estar en contacte amb el dia a dia al meu país. El renaixement d'una forma autoritària, amb maneres no gens democràtiques, de fer política, em fa impossible desvincular-me del que passa a Catalunya i a l'estat.
El motiu, en aquesta ocasió, torna a ser el tancament de TV3 al País Valencià. Repeteixo el que deia en aquesta crònica de fa unes setmanes: a Alemanya, les televisions regionals (aquí, "regió" no té cap connotació pejorativa) es poden sintonitzar a tot el país. A l'estat espanyol, en canvi, un govern d'especuladors fills del franquisme posa tots els seus esforços en tancar mitjans de comunicació (recordem Egunkaria al País Basc; ara TV3 al País Valencià).
Ser demòcrata (no dic ja català; dic demòcrata, sense especificar nacionalitat) i no alçar-se d'indignació em resulta inconcebible.
Aquesta és la nota de Vilaweb, que he conegut a través del bloc d'en Josep:

DIJOUS, 18/10/2007 - 13:00h
Acció Cultural s'adreça a la societat civil per impedir el tancament de TV3
Antoni Tàpies hi col·labora amb una obra original · Pujol i Maragall signen una carta per reclamar la implicació de les institucions
Acció Cultural del País Valencià vol que tota la societat civil prengui consciència de l'agressió a la llibertat d'expressió i a la pluralitat informativa que suposaria el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià. La campanya, que s'ha presentat a València i a Barcelona (vegeu-ne el vídeo), compta amb el suport de Jordi Pujol i de Pasqual Margall, que han signat aquesta carta (pdf), i amb la d'Antoni Tàpies, qui ha cedit aquesta obra original.
A més, també han mostrat el suport a la campanya els periodistes Xavier Torres, Joel Joan, Miquel Calçada, Toni Solé, Antoni Bassas, Xavier Grasset i Carles Capdevila, que han comparegut conjuntament amb el president d'ACPV, Eliseu Climent, en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya. A València també s'ha presentat la carta signada per Pujol i Maragall (i també per l'abat de Montserrat, Josep M. Solé, i el de Poblet, Josep Alegre). Els ex-presidents reclamen a ajuntaments, partits, sindicats, associacions i entitats que s'impliquin en les mobilitzacions per a impedir el tancament de les emissions de TV3. De l'obra de Tàpies, se'n faran reproduccions, que rebran a aquells qui col·laborin en la campanya amb l'aportació de deu euros. Aquests diners, que recolliran en un primer moment les entitats entre els seus membres, serviran per sufragar la multa imposada a Acció Cultural per part de la Generalitat Valenciana pel manteniment de les emissions de TV3. L'expedient sancionador La Generalitat Valenciana pot executar en qualsevol moment el tancament dels repetidors, que són propietat d'ACPV, perquè el termini per a tancar-los voluntàriament, fixat a l'expedient sancionador, va expirar fa una setmana. Aquest expedient també inclou la multa de 300.000 euros. ACPV ha presentat un recurs al Tribunal Suprem contra l'expedient, però no ignora que el procés pot ser llarg i que haurà de pagar la sanció.

Low-profile democracy
You read this blog, may often, maybe for the first time, from who knows where in the world. Probably not from my hometown Barcelona, which means you are possibly not very aware of the politics in Catalonia and in Spain.
One of the big issues there nowadays, with regards the media, is that the government of the Valencian Counties -historically, culturally, also by language linked to Catalonia-, is putting all efforts to close down the broadcasting of public Catalan TV3 in its "domains". The official reason: there is no room in the radioelectric space for more tv stations. The truth is they do not want a Catalan tv station broadcasting in the Valencian counties. This is dangerous for their political interests.
Since I am currently living in Berlin, it is impossible for me not to compare the situation both in Germany and Spain. While here all regional tv stations can be tunned in all of the country, as I explained in this recent chronicle, in Spain the governments ruled by the heirs of the fascist dictator Franco close down all means which question their policies. Democracy in Spain is this ridiculous. A low-profile one. It is for this reason, that I simply cannot understand being a democrat (notice I do not say a Catalan, but a democrat) and not get indignant about it.

6 comentaris:

Sylvie ha dit...

Per� va en serio aix� de tancar un canal de televisi� portem una �poca que deunid� amb les censures no?

nur ha dit...

La contra

Completament d'acord amb tu, ja que això és un atac a les mínimes llibertats. Quan emigrem tots a Alemània?

Però pensava que molts ens saltaran al damunt dient: i quan vosaltres volíeu que desconnectessin la COPE a Catalunya? I t'asseguro que em pujaven els colors a la cara quan sentia segons quines veus. No dic jo que m'agradés escoltar la COPE ni molt menys: és una cosa que no havia fet mai ni tinc intenció de fer!

Però, com diu la dita: a tot arreu, hi couen faves :P

Ferran ha dit...

Sylvie, és molt gros. Si realment es degués a motius tècnics seria una cosa. Però estem parlant d'un tancament per motius polítics, i això, a aquestes alçades, sembla una broma de pèssim gust.

Nur, en aquesta ocasió em veig obligat per les circumstàncies a discrepar parcialment del que dius. La Cope ha anat a petar als tribunals en més d'una ocasió. Jo sí els he escoltat, i creu-me que el que diuen no ho sentiràs mai en cap altra mitjà. Insults personals i, directament, acusacions de terrorisme contra persones que no pensen com ells estan a l'ordre del dia. De debò, només escoltar-los ofèn la intel·ligència. I es demanés el que es demanés, la Cope segueix escoltant-se a Catalunya.
Tanquen TV3 per motius polítics, i això és molt fort. Quina democràcia de "pacotilla" és aquesta?

Josep Amílcar Albert ha dit...

Hola amics i amigues, perdoneu que haja participat abans. Un viatge a Barcelona aquest cap de setmana...
Sembla mentida però és cert. El PP valencià, va per totes en aquest tema. El més greu, és que en una societat completament adormida i moltes coses més com és la valenciana, amb uns mitjans de comunicació que llancen cada dia escombreries a la cara de la gent, aquesta amenaça dels "lliberals valencians" que els iguala amb règims totalitaris, encara els fa treure pit i sumar vots.
Respecte al tema COPE, permeteu-me dir que no és comparable. Que la gent puga veure TV3 al País Valencià, és un exercici de llibertat. Tens una oferta que voluntariament pots elegir o no, prement el botó del comanament. En el cas de la COPE, utilitza un bé públic com és l'expectre de freqüències, per fer públiques les seues idees xenòfobes, i permeteu-me dir-ho clarament, colpistes.
Això l'emisora pastoral...
L'odi que es genera cada matí desde mitjans de comunicació espanyols front a tot allò que no s'ajuste a la ideologia pàtria, ja comença a tenir repercussions. I a més ven bé.
Aquest cas, cal recordar que s'arriba al llarg d'anys on el PSOE va tenir majories absolutes i ministres com Barrionuevo va enviar la Guàrdia Civil per tancar els repetidors. I també durant anys en els qual CiU era "decisiva" donant suport al govern espanyol de Madrid (ara amb el PP, ara amb el PSOE).
Tots es poden posar la medalla...

nur ha dit...

Josep Amilcar Albert: sí senyor, tornem a la decepció, la tristesa i el patetisme (entre todos la mataron y ella sola se murió, diuen). No puc entendre per què passa això ni quines llibertats defensen sobretot els partits d'esquerra. Al·lucino.

I, sobre la COPE, no he dit que fos el que jo pensés, sinó del que ens acusarien! Dit això, me'n vaig a dormir,que demà m'espera una interessant jornada ferroviària, pel que diuen :)

Ferran ha dit...

Josep, doncs sí, tens raó. Grrr...

Nur, doncs tu també tens raó! M'he rellegit el teu comentari i el vaig entendre malament.
Espero que avui la p*t* Renfe no hagi fet sortir els teus "instints violents" ;-)