dimecres, 10 d’octubre de 2007

ETA, sempre ETA

Ahir ETA va atemptar contra l'escorta d'un polític socialista basc. Aquesta ha estat la resposta del president del govern espanyol:
"El Estado democrático está muy fuerte y muy preparado para este combate".
Sentit això, el primer que em ve al cap és que, a més de ZP, aquesta frase podria haver sortit, exactament amb les mateixes paraules, de la boca dels expresidents espanyols Felipe González en els anys 80 o d'Aznar en els 90. Fa doncs 30 anys que "l'estat està preparat per al combat". I els morts, molts cops, segueixen sent civils completament aliens al conflicte. ¿Quan pensen trigar els ciutadans espanyols a adonar-se que també amb l'assumpte del "nacionalisme radical", com els polítics hispans ho qualifiquen molts cops, els estan aixecant la camisa?

ETA, always ETA
Yesterday, the Basque separatist group ETA tried to kill the bodyguard of a Basque socialist polititian. This was the answer by the president of the Spanish government:
"The democratic state is strong enough and ready for the fight".
Right after hearing this statement, one thing came to my mind: besides current President Zapatero, also Felipe Gonzalez in the 80s and José M. Aznar in the 90s could have said the exact same sentence. Since the death of dictator Franco, back in 1975, "the state is ready for the fight". And still, many times the deads are civilians who have absolutely nothing to do with the conflict between Spain and the Basque Country. How long will it take the Spaniards to realise that, also with regards the "radical nationalism" as many Spanish polititians put it, they are being cheatted?

6 comentaris:

z ha dit...

aix nen, en tot això, diré que la proposta d'Ibarretxe em sembla la millor opció, referèndum i almenys sabrem què pensem cadascú de nosaltres. Calen quilos i quilos de pedagogia a moltes persones de les espanyes (a moltes altres no, i és indiferent a on visquin), i la veritat és que dubto que ningú hi vulgui gastar energies en fer les classes.... jo, que sóc optimista de mena, penso que en el futur també es podran fer referèndums sense complexes, com s'ha acabat aprovant l'avortament, el divorci, el casament voluntari entre qui s'estimi, o altres coses que aparentment estaven proscrites de l'espanya que no ens agrada...

Sara Maria ha dit...

Sempre he pensat que els primers terroristes són ells

Ferran ha dit...

z, no hauria esperat una altra cosa de tu, t'ho dic molt sincerament. Que algú em digui que un referèndum no li sembla bé, senzillament, no m'entra al cap. Un referèndum és l'expressió màxima de la democràcia. És clar que no tothom estarà content amb el resultat, però negar la capacitat de preguntar! em sembla cosa d'un altre planeta (o d'uns altres règims polítics).

Sara Maria, doncs llavors estem força en sintonia.

Sylvie ha dit...

Però creieu que cal desviar el debat a la politica? no caldria primer erradicar de debó el terrorisme??

Josep Amílcar Albert ha dit...

Els democretins espanyols s'omplen la boca dient-nos que en democràcia es pot defensar tot amb la paraula, però com se t'aqudeixi plantejar algun tema que qüestione l'acord al que van arribar PSOE i dreta franquista per fer la transició els anys 70's, ja l'hem liada. Totes les bateries de les Brunetes mediàtica i política apuntaran i castigaran els que replantegen algun dels temes pactats.
Als demòcrates espanyols que s'oposen, cal dir-los, preguntar és ofendre?
Pel que fa al tema del terrorisme, després de deixar clar que cal tenir la voluntat política de buscar una eixida al conflicte mitjançant la negociació política. Cal parlar, i parlar, i parlar.... Però amb voluntat de veritat d'arribar a acords, i no de fer de "trileros". De tota manera pense que en aquest tema el PSOE no ha estat el suficientment valent per tirar el tema endavant amb voluntat d'acabar-ho d'una vegada per totes, davant un PP que no es vol deixar guanyar la mà i que no ha tingut cap problema en utilitzar-lo quan i com ha volgut.
Hom arriba a pensar que ja els va bé a tots dos, doncs és un tema que quan hi ha problemes aconsegueix tapar-ho tot. Unes quantes notícies de terrorisme (i quan interessa per criminalitzar també l'independentisme)i l'actualitat queda eclipsada.

Al cap i a la fi, una demostració de mediocritat política i de manca de capacitats.
Quina mandra!!

Ferran ha dit...

Jo, Sylvie, tinc dubtes sobre moltes coses, però no pel que fa a la via política com a única vàlida per assolir uns objectius democràtics (com qualsevol de nosaltres, vaja). Per això, aturar la via política per l'activitat d'aquests mafiosos vol dir que se'ls atorgar la capacitat de "controlar l'agenda". Una cosa és el terrorisme, amb el que s'ha d'acabar ja, i l'altra les eines que la democràcia ofereix per permetre la gent donar la seva opinió. Crec.

Josep, penso que el nivell de democratització a la societat espanyola és, en general, encara molt baix. Potser això no canviarà mai, no ho sé. En qualsevol cas, comparteixo la teva opinió pel que fa a l'interès de PP i PSOE a disposar d'un as com el terrorisme a la màniga. Potser no el busquen, no ho sé, però en tot cas el tenen... i l'utilitzen!