diumenge, 7 d’octubre de 2007

La televisió alemanya

De crio passava els Nadals a Andorra. Quan arribava a casa dels avis, una de les primeres coses que feia era posar la tele per veure els canals francesos (sí, l'interès pels mitjans em ve de ben jovenet!). En aquells temps, tenir a l'abast alguna cosa més que el UHF i el VHF representava, per mi, tota una aventura, volia dir veure el món a través d'uns altres ulls i, també, conèixer una manera diferent de fer televisió.
El panorama televisiu alemany no m'era desconegut a l'arribar a Berlin. A través del satèl·lit i d'internet ja el tenia més o menys controlat. Però tot i així, em resulta interessant anar descobrint què ofereix la petita pantalla en aquesta part de món.
Les emisores públiques emeten principalment sota el paraigüa del consorci ARD, i són Das Erste (lit. "La primera") i ZDF, Zweites Deutsches Fernsehen, lit. "Segon canal alemany". A més, l'ARD acull 9 canals regionals que, a diferència del que passa a l'estat espanyol, es sintonitzen a tot el país. Això em fa pensar que, mentre a Alemanya s'afavoreix el mutu coneixement, a l'estat espanyol el PP fa els possibles... per impedir que TV3 es pugui veure al País Valencià. Una mostra més del paletisme imperant en aquest partit. Però bé, millor torno a Alemanya, que ja comença a bullir-me la sang...
Pel que fa a les emisores privades, RTL és la més important i la més antiga (va començar a emetre a mitjan anys 80). Mirant de trobar un paral·lelisme, equivaldria aproximadament a la Tele5 espanyola, donada la revolució que va suposar la seva arribada. Tot i no haver ofert mai Mama chichos, sí va ser la primera a programar el que avui coneixem com a tele-escombraria.
Finalment, en relació als informatius, l'estrella de la televisió a Alemanya és el Tagesschau (La mirada del dia) del consorci ARD. L'emeten, en cadena, Das Erste i els nou canals regionals. Em sembla d'interès explicar que aquest programa s'emet des d'Hamburg, mentre que ZDF, el segon canal públic, té la seu a Mainz. Altre cop, un paral·lelisme que neguiteja: absolutament tots els informatius estatals espanyols s'emeten des de Madrid. Ningú no ha volgut descentralitzar els mitjans audiovisuals, malgrat la xerrameca que es gasten tant el PP com el PSOE. Fins i tot La Sexta, que es va voler vendre com a "trencadora" del centralisme, va desistir d'emetre els seus informatius des de Barcelona, com inicialment semblava que passaria, i es va quedar a la Villa y Corte. També en el camp televisiu, les comparacions entre els casos alemany i espanyol són odioses.

The German television
When I was a kid, I used to spend Christmas in Andorra. One of the first things I did everytime I arrived at my grandparents' house was to turn on the tv set. Yes, I have been interested in the media since ever! There, I had the opportunity to watch something more than the, in those days, two Spanish tv options. The three French stations existing those days could also be tuned in Andorra, and to me that meant the possibility to watch something different.
Before arriving in Berlin, a few weeks ago, I knew something about the German tv stations. Satellites and internet make it quite easy, nowadays, to be updated about media all over the world. But, once settled in Berlin, I find it interesting to discover what the German tv channels offer to the audience.
Public stations broadcast mainly within the frame of the ARD, and they are Das Erste (lit. "The first one") and ZDF, Zweites Deutsches Fernsehen (lit. "Second German channel"). Besides, ARD includes nine other stations which, despite being regional ones, can be tuned all over the country. Compared to the Spanish situation, where "regional" tv stations cannot be tuned out of their own territories, Germany seems to be a really descentralized country. In the case of the Catalan TV3, the conservative, Spanish nacionalist Popular Party is doing all possible to interrupt the reception of this station in the Valencian counties. Weird way of understanding democracy and modernity! Oh well, let's better go back to Germany...
As for the private-run tv channels, RTL is the most important one, and also the oldest. It first aired back in the mid-eighties.
Finally, with regards the news programs, Tagesschau ("The look of the day") is broadcasted by the ARD-affiliated stations (Das Erste and the nine regional), and is the most popular news-program in the country. By the way, it is broadcasted from Hamburg. ZDF, on the other hand, has its headquarters in Mainz. Nothing to do with the Spanish case, where all 6 nation-wide tv stations have their sites in Madrid and broadcast from Madrid. Instead of talking about descentralization, Spanish politicians should visit Germany and learn a lot.

8 comentaris:

Puji ha dit...

Quaranta anys amb un sòl canal van fer molt mal i ara ho canviaran per obrir-se? Noooooo

Sylvie ha dit...

Quan surto fora també una de les primeres coses que fai quan arribo a casa o algun hotel es posar la tv i revisar els canals.. me resulta superinteressant

Lo de les comparacions... jo crec que es millor no comparar gaires coses pero no patir...

Ferran ha dit...

Són lo peor, puji. Com més arguments tinguem per rebatre cadascuna de les bestieses que diuen (tipus: "La descentralización en España supera, en algunos aspectos, a Alemania", PP dixit), millor.

Sylvie, no serà que tu també tens el cuquet del periodisme, de l'interès pels mitjans?? :-)

Sylvie ha dit...

Eii Ferran jo crec que sí... m'ho vai pensar força abans d'estudiar psciologia! ;-)

ciro ha dit...

hola fer, uns dies k.o. m'han deixat sense llegir-te i sense publicar. sembla que torno a estar en òrbita, però poquet a poquet (merci pel sms a mitjanit, guapetón!).... sobre el que comentes de la descentralització televisiva (hi estic rabiosament d'acord), hi ha un tema que em preocupa: com és que les universitats catalanes no es reparteixen de manera més equilibrada pel territori? Vaig passar uns dies a Cuenca (te dan cuenc?) i allà la Universidad de Castilla La Mancha té unes quantes facultats. Imagina't, a una ciutat petita i allunyada de les diverses capitals (ecs!). La Politècnica, certament, té seus a Terrassa, Vilanova G., etc., però la resta? Perquè Pompeus, Barcelona, Lleida, Tarragona.... no tenen seus en les seves demarcacions, per allò d'afavorir un creixement equilibrat (de diners, d'intel·lecte, etc..) de totes les ciutats catalanes? Com saps, el centralisme imperant a les espanyes em sembla una caca, però amb exemples com aquest de Castella La Manxa, o la dispersió territorial dels poders bascos, em neguiteja pensar que a catalunya estem fent el mateix que als Madrits. Bé, m'he allargat una micona, el cert és que pensar que telenotícies puguin ser emesos des de diversos llocs em fa pensar en higiene mental dels espectadors... segueix explicant-nos cosetes!

Ferran ha dit...

Doncs ja saps, Sylvie: sempre s'està a temps de començar una nova aventura! :)

Zirus!, me n'alegro que ja estiguis millor.
En relació amb el que comentes, un servidor sempre, sempre ha sigut igual de crític amb el centralisme espanyol que amb el català. Com a empordanès d'adopció, em repugna el centralisme barceloní. És fa evident que existeix només mirant els TN: el que no passa a Barcelona, no existeix. És provincià i lamentable. Jo m'apunto a forçar els nostres polítics a descentralitzar-lo. D'entrada, per coherència!, però també, evidentment, per eficàcia.

Sylvie ha dit...

Com que missatgets a mitjanit? ;-)

Ferran ha dit...

Haha!, no es lo que parece, Sylvie, no es lo que parece! :-))