dimarts, 13 de novembre de 2007

El pitjor periodisme

Ahir a migdia una nau industrial situada a l'est de Londres va cremar. L'incendi va provocar un núvol fosc, dens que s'estenia al llarg d'alguns kilòmetres sobre la capital britànica. Tan bon punt es va conèixer el succés, BBC World, CNN i l'alemanya N-TV van conectar en directe amb la capital britànica. Em sembla interessant fer una petita anàlisi dels fets.
Un comentarista de l'oficina londinenca de la CNN va estar parlant sense parar, durant gairebé 10 minuts, amb imatges del núvol de fons, repetint tota l'estona el mateix: que no tenien en aquells moments cap informació sobre la causa de l'incendi, que segons testimonis presencials hauria estat precedit d'una explosió. Varieu l'ordre dels sintagmes, afegiu-l'hi un parell de dades més, absolutament irrellevants, doneu-l'hi una altra volta i el resultat serà el que el periodista anava repetint tota l'estona. Mentrestant, a la N-TV no només van conectar amb Londres sino que fins i tot es van atrevir a mencionar la hipòtesi de l'atac terrorista. Mentre això passava, la BBC World ja havia deixat el tema de banda i parlava de la mítica "¿Por qué no te callas?".
Què vull dir amb tot plegat? Mentre ho veia, em semblava molt fort que un incendi, del qual se'n desconeixien les causes, l'abast, les conseqüències immediates (possibles víctimes)... estigués ocupant la primera plana dels principals canals informatius. Excepte els anglesos, que van deixar-ho de seguida que van veure que la cosa no donava per més, els americans i els alemanys van voler vendre com a notícia una cosa que, sorry, no ho era. I el més gros és que, posats a parlar-ne, cap d'ells no va fer menció de l'única cosa que, en aquells moments, podia ser preocupant: que aquell núvol negre pugués ser tòxic.
Només vaig trobar a faltar aquells rètols enormes, en mig de la pantalla, dient alguna cosa com "Atac terrotista a Londres?". Quina mandra fa el periodisme sensacionalista!

The worst journalism
Yesterday, an factory located in East London got fire. A dark, dense cloud spread over the city for some kilometres. BBC World, CNN and German network N-TV went live to the British capital city. I find it interesting to analyse the facts, from a journalistic point of view.
A presenter of the London headquarters of CNN talked for almost 10 minutes, without giving any relevant information. All he said, repeatedly, was that there was no information available about the origin of the fire and, also, that according to witnesses there would have been an explotion. All conditionals, nothing confirmed. Did the guy really need almost 10 minutes to say... nothing? N-TV went beyond and not only broadcasted live from the UK but even dared to mention an hypothetical terrorist attack. While all of these happened, the BBC had already left the issue aside and was talking about the famours "Shut up!" of King Juan Carlos to Venezuela's President Hugo Chávez.

I find it ridiculous that some tv stations keep talking and talking about a fire which causes, as well as the possible number of victims, are unknown. They talked, but said nothing! In the end, the fire happened to be just an accident, not related with terrorism.
Yellow press sells, but the media should urgently think it over, reconsider what is their role and why they are necessary. In case they forgot, they are not necessary to speculate, that is for sure.

10 comentaris:

Sara Maria ha dit...

Molta raó, ja veig que no sols aquí tenim un periodisme pèsim. Per cert, qualsevol fum és, més o menys, tòxic. És format per partícul·les en suspensió que entren als pulmons amb la respiració.

Josep Amílcar Albert ha dit...

Si dolent és el tractament del núvol londinenc, penós ha estat també el de l'eixida règia. Quants mitjans han analitzat el que estava debatent-se, i han anat més enllà de l'anècdota i del "numeret" ?. Pocs, molt pocs.
Salutacions.

Mikel ha dit...

i el tema va a pitjor... si no mira un dia el tomate..

Ferran ha dit...

No, no, Sara Maria, estic segur que els vicis del periodisme a l'estat són calcats als del periodisme arreu. De debò que ahir, mentre feia el seguiment pels tres canals, m'anava posant de mal humor!
Cert, el que comentes del fum. En qualsevol cas, l'únic interès de la notícia s'hauria d'haver centrat en saber si aquell fum podia ser nociu per a la població. Però això no se'ls va acudir ni esmentar-ho!

Josep, sort que el "¿Por qué no te callas?" m'ha enganxat aquí dalt. Estic gairebé convençut que si m'hagués agafat estant a Barcelona, m'hauria posat de molt mal humor de veure'n les "conseqüències" a tots nivells.

Ei Mikel, el "tomate" el tinc prohibit pel cardiòleg :-)

nur ha dit...

Sí que és indignant, sí.

A l'hora de dinar avui comentàvem amb uns companys que potser el tema del Por qué no te callas? és una argúcia política per despistar-nos del desastre ferroviari (i les repercussions a la vida quotidiana) que es produeix a diari a les rodalies de Barcelona.

Josep Amílcar Albert ha dit...

Si, el "tomate" oxida molt els teixits, també els del cervell... :-)

Ferran ha dit...

Doncs Nur, tal com funciona el país, tot podria ser! Sigui com sigui, avui he tornat a veure el vídeo del Borbó increpant en Chávez i, francament, passada la gracieta inicial, fa vergonya aliena. Vols dir que potser no estava nerviós per la separació de la seva filla? ;-)

Josep, el "tomate" el vaig començar a veure una vegada, després que me n'haguessin parlat. No vaig aguantar ni un minut. Em fot fàstic la gent que vomita programes com aquest.

kanuddao's ha dit...

Completament cert, a més es tracta d'una tendència que es va extenent. Per mi, l'autèntic rei dels informatius sensacionalistes (i millor no adornar-se amb més adjectius -que hi cabrien-) és el d'A3 (el més vist a Espanya...)

Sara Maria ha dit...

Per postres el tema de portada a tot color, avui a La Vanguardia, és la separació dels Ducs de Lugo!!! Tema de portada???

Ferran ha dit...

Kanu, és el de Matías Prats, oi, l'informatiu que dius? N'havia vist algun tros i, efectivament, em semblava més un programa de successos que un informatiu.
El TN que m'agrada és el de la tele pública d'aquí: dura 15 minuts, és absolutament "auster" des d'un punt de vista formal i només donen les informacions més rellevants del dia.

Sara Maria, La Vanguardia ha passat en pocs anys de ser el meu "diari de referència" a desagradar-me profundament. Ara acabo d'entrar al seu web, per veure això que comentes, i estic flipant. No entenc com la gent encara la compra. Puajj!!