dilluns, 5 de novembre de 2007

Política catalana i europea a Berlin

En Carles Gasòliba és senador de CiU a Madrid després d'haver estat diputat al Parlament Europeu durant 18 anys. Fa pocs dies va ser a Berlin per participar en el 28è Congrés del Partit Liberal Demòcrata Europeu (ELDR), i va aprofitar el viatge per fer una trobada informal amb catalans que residim a la capital alemanya.
El polític català va explicar que a les eleccions europees de 2014 s'hi presentaran, per primer cop, partits d'àmbit continental. Es votaran en paral·lel llistes europees i estatals, amb la qual cosa part dels nostres representants al Parlament de la UE seran escollits directament pels electors. Una interessant novetat, trobo!
En relació amb el Tractat de Lisboa, aprovat recentment en un intent de trobar substituta per la fallida "Constitució" europea, Gasòliba va explicar que serà ratificat pels parlaments de tots els estats membre de la Unió i que només a Irlanda se'n farà un referèndum. El Tractat estipula la figura del "ministre" d'Exteriors de la UE, que serà alhora el vicepresident 1r de la Unió.
Durant la xerrada també es van comentar qüestions com que Catalunya té una renda del 115% respecte a la mitjana europea mentre que la de l'estat espanyol és del 85%, i la posició contrària a entrar a la UE dels cantons germànics de Suïssa, a diferència del que voldrien els francòfons.

Carles Gasòliba in Berlin
Mr. Carles Gasòliba is currently a member of the Spanish Senate by Catalan right-wing Convergència i Unió Party. Before, he had been a member of the European Parliament during 18 years. He was in Berlin a few days ago, to take part in the 28th Congress of the European Liberal Democrat and Reform Party (ELDR), and during his stay at the German capital he held an informal meeting with some Catalans who live here, like myself.
The politician explained that in the 2014 elections to the European Parliament, voters will have for the first time the opportunity to choose their representatives in Brussels. Continental lists will be available alongside with state ones, for the first time in the history of Europe. With regards the Lisbon Treaty, recently approved to replace the failed project of European "Constitution", Mr. Gasòliba explained that it will be ratified by all the Parliaments of the European member states, except in Ireland where a referendum will be settled. According to the Treaty, there will be a European "ministry" of Foreign Affairs who will also be the 1st vice-president of the Union.
During the chat, other issues were explained; for example, that Catalonia has a rent of 115% in comparison to that of the European Union (while Spain's 85%). Mr. Gasòliba also explained that the German cantons of Switzerland are clearly against the integration of the country in the EU while the French ones are for it.

9 comentaris:

Mikel ha dit...

Esteu la mar de monos a la foto jejejeje

Puji ha dit...

Qui t'havia de dir que estant tan lluny entraries en l'alta òrbita catalana! Aprofita la situació per fer-t'hi un lloc, company!

Sylvie ha dit...

Ferran guapo, aquest post ha semblat realment noticia objectiva de diari tu... hi trobo a faltar el teu puntet particular ;-)
I estic d'acord amb el Puji, aprofita-ho però segur que ja ho fas, i es cert,ben guapets tots a la foto si senyor!
Petons

Ferran ha dit...

Tu diràs, Mikel; tots ben posadets i ben quadrats!

No sé, puji, tal com està ara l'alta òrbita catalana, casi que millor em quedo a la baixa realitat alemanya... :)

Syl!!, has dit exactament el mateix que he pensat quan m'he l'he rellegit, just després de penjar-lo: "nen, això sembla tret d'un diari". M'estaré viciant?
Un petonet, guapa.

Sylvie ha dit...

Jeje... era només una apreciació personal! potser sí t'estàs viciant però no t'aficionis eh!
:-***

nur ha dit...

Reconec el meu desconeixement de la matèria, però no és una mica una enganyifa? Com que la Consti europea no es va aprovar, ara en fem una altra que només votaran els Parlaments (ergo no hi haurà referèndum) i així sí que l'aprovarem. Sona a estafa, no?

Ei, el noi del costat del Gasòliba ets tu, no? Sí que vas fent contactes, sí :)

Ferran ha dit...

No, no, Syl, si la teva apreciació personal la trobo d'allò més encertada! Tens tota la raó; deixaré els formalismes de banda, a la pròxima crònica :-)

Nur, exactament el que vaig pensar jo mentre en Gasòliba ens ho explicava. Encara més: què passaria si Irlanda rebutgés, via referèndum, el nou tractat? Tatxan!
Efectivament, qui surt a l'esquerra és un servidor...

Sara Maria ha dit...

La CE es regeix amb un munt de diferents tractats que es modifiquen i amplien uns als altres. Es molt engorròs treballar així. La mala explicada i mal anomenada Constintució Europea volia ser un refòs de tots els tractats. Això és el que s'ha intentat a Lisboa després de la fallida del primer intent. Amb tot, ja veurem que passa.

Ferran ha dit...

Efectivament, Sara Maria: a veure com acaba tot plegat. Suposo que Irlanda dirà sí, la resta de parlaments estatals, lògicament, també i al 2009 entrarà en vigor. Seria el millor que podria passar.