dimarts, 4 de desembre de 2007

Aigüa

Hi ha un problema seriós amb l'aigüa, a Catalunya, i no entenc que aquest no sigui el principal tema informatiu de cada dia. No perquè calgui espantar ningú, sinó perquè em fa tot l'efecte que no hi ha prou consciència de la gravetat de la situació. Que no plogui a Catalunya, com caldria, des de fa mesos; que les conques hidrogràfiques presentin a aquestes alçades el magre aspecte que ofereixen; que un municipi de la Conca de Barberà decideixi tallar el subministrament d'aigüa, en ple desembre, durant 12 hores al dia i fins que les condicions de pluviometria no variïn; ...
Recordo el merder que es va organitzar, durant els últims anys del govern absolutista d'Aznar, quan el seu partit pretenia posar en marxa el PHN, aquell pla que havia de prendre aigüa d'on no en sobra, precisament; aquell pla que va desestimar portar aigüa del Roïna cap a Catalunya i la resta de l'estat perquè no era aigüa espanyola (Aznar dixit, amb altres paraules).
Sense aigüa no es pot viure, simplement. Per això, que aquests darrers anys els periodes de sequera siguin tan intensos i, pel que sembla, cada cop més llargs, hauria d'encapçalar la prioritat dels governs a l'hora de buscar solucions. També per conscienciar la gent que no malbarati la poca aigüa que hi ha. En lloc d'això n'hi ha que es dediquen a construir, construir i construir allà on, de seguir amb aquest ritme, en pocs anys hauran de portar Font Vella (de Noruega, és clar) per regar els camps de golf que busquen els jubilats europeus.
Houston, tenim un problema... i no sembla que ningú estigui per la feina de buscar-hi solucions.

Water
There is a huge problem with the water supply, in Catalonia. Also in the whole of Spain. And I fear most people are not conscious at all of this problem. For the past many months it has hardly rained; dams show a poor aspect, many times with the remains of old villages emerging above the waters; ... I just read that a village in inner Catalonia is cutting off the supply of water, daily, from 9PM to 9AM. For the first time in history, this happens in autumn.
During the last years of Spain's PM José María Anzar, back in 2003/2004, he planned to take water from the Ebre River, poorly watered, to take it to the south of the country. A very bad idea which was, thanks to the change of government, left aside. Plus, Aznar refused to do the same with the water from the Rhône River, a very large one, because it is in France and so, it was not Spanish water!
Life is not possible without water. Isn't this a good enough reason for governments to look for solutions? I mean intelligent solutions, of course. Also to make people aware of the huge problem the lack of water represents. So far, instead of positive actions, construction is still one of the engines of Spanish economy. Houses mean people, people who needs water in areas in the Iberia Peninsula where this is hard to find. What will happen in five, ten years if this tendency becomes bigger?
Houston, we're in trouble and nobody seems to take the problem seriously.

10 comentaris:

Sara Maria ha dit...

I a més, l'aigua que ens arriba a les cases no es pot ni beure... Quina diferència a altres països, com a Alemanya. A Berlín recordo que era ben bona.

Puji ha dit...

Em sap greu, Ferran, però el transvassament del Roina és una autèntica barbaritat. Les accions per consumir menys aigua han d'anar cap a quatre bandes:

1. Concienciar la ciutadania que consumeixi menys.

2. Conscienciar la pagesia que el secà és secà i no es pot semblar arròs als Monegros (és una exageració però he vist coses semblants).

3. Incentivar la indústria i els serveis (principals consumidors d'aigua del país) per a que facin un ús més racional i sobretot, eficient de l'aigua.

4. Fer accions per disminuir les pèrdues desorbitades d'aigua que té el sistema d'emmagatzematge i distribució.

Deric ha dit...

perquè a ningú li importa, si no, ja s'hauria inventat un sistema per potabilitzar l'aigua de mar.

Ferran ha dit...

És cert, Sara Maria a Catalunya només bec aigüa envasada; la de l'aixeta em resulta vomitiva. Aquí dalt, en canvi, fa dos mesos i mig que no compro una ampolla. No em cal!

Puji Interessant el teu no al Roïna. No sé perquè et sembla una barbaritat: dóna'm una pista! Perque costa molts calers, potser? Perque va contra el medi ambient, per alguna raó? De debò, m'interessa la teva opinió sobre el no-trasvassament del Roïna. Segur que no tens temps de fer-me una explicació molt llarga, però explica'm al menys els punts bàsics! Danke.

Deric També he pensat això moltes vegades: visquent a un país amb centenars de metres de mar a tocar, perquè no es dessala l'aigüa de mar? Potser perquè és un procediment molt car? Però coi, segur que rendibilitzarien la inversió! No ho entenc; no hi entenc.

Josep Amílcar Albert ha dit...

Hola Ferran, el diumenge passat estavem comentant això mateix a casa mentre veiem les notícies del migida de TV3. La manca d'aigua perquè no plou sol ocupar un comentari i alguna imatge de "l'home del temps". La secció d'esports va ocupar el diumenge més temps que les notícies generals.
Alguna cosa va mal. No ho entenc. O pot ser mereix la pena no entendre-ho.
A veure quin dia coincidim l'skypesfera.

Mikel ha dit...

no em barrufa parlar d´aquest tema perque em possa de mala llet.
COp de mall a tots els politics

Ferran ha dit...

Josep Les prioritats dels mitjans, que al final són els que acaben marcant les agendes, són un misteri insondable. També en el cas de TV3 que, per cert, potser a hores d'ara ja no veieu a casa teva, si els feixistes del PP han posat en marxa les seves tisores censuradores...

Mikel Ja tenim un altre motiu per muntar una mani. Aquest país no ens deixa descansar!

ciro ha dit...

jo tampoc no entenc com funcionen els programadors televisius i, especialment, els que decideixen als mitjans de comunicació el % que es dedica a esports, respecte a la resta de matèries.

llopis ha dit...

Ieps! que encara no es segur que no esw faci el transvassament. Jo no n'estic segur...
i sinó mireu mireu:
http://www.20minutos.es/noticia/311801/0/rajoy/acuerdo/agua/

aps i pel tema de les dessaladores, a Israel n'hi han moltíssimes, i a varis punts de la costa espanyola també, el que passa que sembla que costi una mica això...

Ferran ha dit...

Ciro Una bona ventada es mereixen els programadors. Perque després diguin que ells no són els "responsables", que ells només parlen del que demana l'audiència!

Llopis m'acabo de llegir l'article que comentes i no tinc paraules. Em sembla que passo de pensar i preocupar-me més. Aquest (aquell) país no té remei.