divendres, 21 de desembre de 2007

De Berlin i berlinesos

La frase no és meva sinó, com podeu llegir, de Harald Martenstein, un periodista i escriptor nascut a Mainz fa 54 anys. Des del 1988 la seva vinculació amb Berlin ha estat constant, fins que fa uns anys es va instal·lar a la capital de forma permanent. Viu al districte de Kreuzberg.
La placa amb aquesta frase es pot llegir a la Pariser Platz, just davant la porta de Brandenburg, on s'estan fent obres per portar-hi el metro (la línia U55, que unirà algun dia aquesta cèntrica àrea amb la Hauptbahnhof). M'agrada, el que diu Martenstein, i aviat aprofitaré la frase per parlar del caràcter dels berlinesos i, per extensió, dels alemanys. Hi ha molt a dir, i no tot és de color rosa. La qual cosa no treu que Berlin segueixi sent, per mi, una ciutat fantàstica.

Über Berlin und die Berlinern
Der Satz ist natürlich nicht meine, sonst Harald Martensteins, ein 1953 in Mainz geborener Journalist und Schrifsteller. Seit 1988 hast Martenstein ständig mit Berlin in Verbindung gewessen. Heutzutag wohnt er in den Bezirk Kreuzberg der deutschen Hauptsadt. Das Schild ist am Pariser Platz, vor das Brandenburger Tor, zu lesen. Genau da wo die heutige Bauarbeiten werden, ein Tag, diesen zentralen Ort und den Hauptbahnhof durch der U55 in Verbindung setzen. Ich bin mit der Satz Martensteins sehr einverstanden, und werde bald über meine eigene Erfahrung mit der Deutschen in den Blog schreiben. Viel kann man darüber erzählen, nicht alles angehnem. Trotz ein paar kleine Entäuschungen, finde ich Berlin immer noch eine tolle Stadt.


About Berlin and berliners
I am not the author of the sentence in the picture. Harald Martenstein, a German journalist and writer born in Mainz in 1953, quoted it. Martenstein has been somehow linked to Berlin ever since 1988. He's nowadays living in the German capital city, in the district of Kreuzberg. The sign can be seen at the Pariser Platz, right in front of the Brandenburger Gate, exactly at the spot where the U55 metro line, that will connect this central part of the city with the Hauptbahnhof, is currently under construction. I totally agree with Martenstein's sentence, and will very soon write about the berliners and germans. There is a lot to say about them and, according to my personal experience, shadows also exist. Nonetheless, I still find Berlin a fabulous city.

13 comentaris:

Sylvie ha dit...

Eps, mai es tot de color de rosa Ferran, ho deus saber prou bé. Ni tot el contrari! m'has fet pensar que a vegades els tòpics o l'exageració d'allò que no ens ha agradat o no ha anat bé quan hem visitat algun lloc fa que tot es vegi i s'expliqui sense color, negre i en fi, tampoc està bè això, no trobes?

Josep Amílcar Albert ha dit...

Estar en una ciutat durant un periode de temps com fas, permet conèixer millor el dia a dia, la realitat quotidiana de les ciutats o països, superant la visió idealitzada que tenim quan visitem una zona de vacanes. Segur que te permet captar el matissos de la realitat berlinesa.

Cris ha dit...

Hi ha catalans que diries que són berlinesos! Raros, raros... ;)

Ferran ha dit...

És certíssim això que dius, Syl Curiosament, el descobrir que no tot és genial també m'està agradant! Sí, cauen mites i s'imposa la realitat... i ja m'està bé que sigui així.

Cert també, Josep És una oportunitat fantàstica de conèixer ben bé altres formes de ser i de fer.

Cris, estariem més que d'acord en aquesta asseveració. I encara et diria més: alemanys o catalans, als raros, raros... que els donin pel sac! Un petolnàs, guapa! :)

nur ha dit...

I hi ha aquella dita que diu "en todas partes cuecen habas" que és ben certa. Que tots els no-berlinesos que viuen a Berlin siguin feliços... és molt dir, no?

Una abraçada :)

Ferran ha dit...

Nur Els berlinesos tenen fama de ser una mica antipaticots i força "quejicas". El nouvingut, en canvi, acostuma a fixar-se en les coses bones i no percep tant les dolentes. Si més no d'entrada...

zel ha dit...

Quin goig poder fer això si és del teu gust i t'agrada. Merci per la nova adreça, que incorporo als prefes, m'agrada el que he llegit, m'agrada veure amb d'altres ulls propers aquella realitat que no copsem des d'aquí. Una abraçada, amb mandra! Petons,i sort.

Cristina ha dit...

Això és com estimar a algú. Li veus els defectes, però les coses que t'agraden i l'amor fan que posat en una balança pesi més el positiu que el negatiu.

Ferran ha dit...

Moltes gràcies, zel. Ens anem llegint, doncs. Sort també per tu... i bon Nadal! :)

Cristina, confirmat: ets tota una poetessa ;-) (i tens tota la raó)

Deric ha dit...

No he estat mai a Berlin, però aquest sentiment de que parla en Martenstein el conec prou bé i crec que també el prodiem fer extensiu a ciutats com Barcelona.

Ferran ha dit...

Doncs et recomano una escapada berlinesa, Deric. Estic segur que hi trobaries moltes coses que t'agradarien... n'hi que sigui perquè les possibilitats en una ciutat tan gran són enormes! :)
Bon Nadal.

El Musafir ha dit...

Bo, Ferran, m'has portat a la ment que ara fa un any exactament vaig arribar per primera vegada a Berlin. Trobe que és una ciutat molt interessant, i a la qual sempre he volgut anar. Ara, una volta vista, m'agradaria tindre eixa sensació de poder viure-la, com dius. No només fer de turista per uns dies, on tot el que resalta és allò bo.

Per a mi, una ciutat per a descobrir.
Vaig passar la nit del darrer cap d'any a Berlin Est, al terrat d'una fàbrica abandonada al costat de la parada del metro de Treptowerpark. I els Feuerwerke que vaig vore i que encenien tota la ciutat als nostres voltants eixa nit ja màgica per a mi de Silvester, es queden en la meua memòria, com un petit tresor que em porto d'una ciutat, senzillament: sensacional!

Bon Any!, Frohes neues...!!

Ferran ha dit...

Amic El Musafir, la sensació de viure-la és justament el que m'hi va portar. Coneixia Berlin força bé, però mai m'hi havia estat més de tres o quatre setmanes seguides. Necessitava passar-m'hi una temporada... i està resultant tota una experiència!
Glückliches neues Jahr!!