dijous, 6 de desembre de 2007

Deutsche Guggenheim Berlin

A diferència del que passa a l'estat espayol, a Alemanya no és habitual sentir-te estafat: els taxistes acostumen a anar d'origen a destinació pel camí més directe, les consumicions acostumen a costar el que valen, les pel·lícules a la tele no les tallen amb 15 minuts de publicitat... Però, ai las!, per fi he descobert un lloc on sí et sents com a casa: al Deutsche Guggenheim Berlin!
Un pensa en el "Gugge" de Bilbao, o en el de Nova York, i per això inclou el DGB a la llista de visitables. Cal dir que el berlinès és un Guggenheim different, sorgit de la col·laboració entre la Fundació Guggenheim i el Deutsche Bank.
Així que un enfila unter den Linden i s'endinsa en el món dels Guggenheim. Bé, en realitat no s'hi endinsa gaire perquè les dues sales de que consta tooooot el museu no deuen fer més de 250 m2. El Guggenheim Berlin no té col·lecció permanent, i canvia d'exposició cada tres mesos. La que hi ha en aquests moments és una mostra ("mini-mostra", hauria de dir) de fotografies d'un tal Jeff Wall. Les quatre fotos que es poden veure en aquest link són la meitat de tota l'expo! Sí, en total són vuit imatges (això sí: grosses) per les quals el visitant paga 4,00€ (el menda va pagar la meitat... però segueix sent un robatori!).
Per més inri, les quatre fotos les podia haver fet qualsevol de nosaltres. I, a sobre, per acabar de rematar la faena, a la sortida hi ha el típic llibre on els visitants poden deixar les seves opinions. També s'ha de ser burro, oferir una merda i a sobre donar l'opció que t'ho restreguin per la cara! Naturalment, absolutament tots els comentaris que vaig llegir eren del tipus: "Quina presa de pèl", "Això és un robatori" i similars.
Conclusió: no passeu pel Deutsche Guggenheim Berlin a menys que se us en fotin els 4,00€... o que vulgueu sentir-vos com a casa.

Deutsche Guggenheim Berlin
Feeling like you're being cheated is not as usual in Germany as it is in Catalonia and in Spain. Here, taxi drivers don't usually take you on tour around the city, you pay what things cost and commercials do not interrupt movies on television for 15 minutes. But I've finally discovered a place where one can feel like home: the Deutsche Guggenheim Museum
!
After thinking of the "Gugge" in Bilbao
or that in New York, one includes the DGB in the list of "to be visited". Actually, the berliner museum is something else, a cooperation between the Guggenheim Foundation and the Deutsche Bank.
So you walk along unter den Linden and reach the museum. It is a pretty small area, not bigger than 250 m2, so you can see it all in 10 minutes. Especially because the exhibit currently in display, showing the photographs of a Jeff Wall, consist of eight pictures taken by this guy, althought they could have been taken by any of us. Here, four of them to be seen.
The funniest part, so to say, comes in the end: you're about to leave the building, thinking it is not possible that you've had to pay to see eight pictures, and then a visitor's book is right in front of you. You can imagine what sort of comments are to be read, on it.
So, as a conclusion, do not waste either time or money, and go visit something else!

9 comentaris:

Esther ha dit...

Osti, he començat llegint el post pensant: mira què bé!, quan vagi a Berlin aniré a visitar el Guggenheim. Però quan has dit lo del Deutsche Bank...ai, ai , ai... I per postres, després de pagar: una expo ínsipida. I tant petit! Doncs sí, una pressa de pèl. Quina llàstima.

Sylvie ha dit...

Tot i així, no em sembla tanta estafa 4 euros. Qualsevol minimuseu de qualsevol minipoble aqui pot costar-te el doble sense exagerar, i saps que malhauradament tinc raó.
Un kiss

nur ha dit...

Completament d'acord amb la Sylvie, 4 euros no em semblen tants diners tenint en compte, per exemple, el preu del cine o del teatre (i de vegades, sense voler, també ens empassem autèntics rotllos).

si vas a mirar, continua sent una sort estar a Berlin. :)

Francesca ha dit...

Ostres Ferran! jo, des de la meva nova situació de becària-mindundi (becària sense beca) trobo que 4 euros per veure això és una estafa, si senyor! aquí i on sigui!... també és veritat que una és una romàntica que pensa que el manteniment dels museus hauria de pagar-se des de l'estat i no cobrant entrada als visitants!

Ferran ha dit...

Parella "4€ no són tant". Mmmm... discrepo: 4€ són un robatori, fins i tot si l'expo val la pena. Però aquesta, creieu-me, no exagero, són... 8 fotos! És una presa de pèl, us ho dic de debò.

Parella "4€ és molt". Doncs sí, jo també ho crec.

A totes quatre, bona nit i bon pont, si en feu!

Sylvie ha dit...

Eii que no dic que no sigui tat, ni penso que la Nur ho pensi això. Més aviat que ja estem a costumats a que ens estafin i que no em semblava que l'exemple que has posat amb el preu per l'entrada al museu sigui realment per tirar-se dels pels i "sentir-te com a casa". Fixa't, el Museu Deu del Vendrell on jo hi visc val 5 euros...
No faig pont jo.. pero bona nit igualment! :-**

Ferran ha dit...

Syl Acabo de xafardejar per internet i sembla que el Deu té força peces. Si és així, proporcionalment l'entrada del Gugge berlinès hauria de costar... mmmm... 10 cèntims! I encara haurien de tornar canvi :-)

Si l'has vist o el penses visitar, explica'ns algun dia què tal està aquest museu del Vendrell! Mira, ja t'he donat una idea per un post! :)

Esther ha dit...

Ei! Al museu del Vendrell hi vaig estar fa uns anys i em va agradar força. Animo a la Sylvie a fer el post! ;-)
Per cert, hi ha expos molt més cares (un robatori, o no...)com per exemple la de "Bodies" que val 18€ els festius i 15€ entre setmana (si no recordo malament -segons el TN de TV3 de fa uns dies-). Malgrat el que val l'aniré a veure, entre setmana, és clar!.

Ferran ha dit...

Esther una prova més del robatori constant a què és sotmès el ciutadà a casa nostra. Segur que la expo és molt interessant (l'aniré a veure quan sigui a Barna... si aconsegueixo mentalitzar-me), però 15€ i més és un robatori.