dimarts, 11 de desembre de 2007

Story of Berlin

Així es diu un dels museus que més m'ha agradat, fins ara, de Berlin. "Story of Berlin" perquè fa un repàs a la història de la ciutat des de la seva fundació fa 800 anys fins a la reunificació. Que ningú s'imagini un rollo patatero de dades, dades i més dades. Bé, clar, també n'hi ha, però és que, dades a banda, la posada en escena de tot el museu el fa súper interessant i gens, gens avorrit.
Per començar cal dir que el ticket d'entrada inclou una visita (obligatòriament guiada) a un búnker amb capacitat per a 3.500 persones, construït sota la Ku'damm l'any 1974. Era l'època de màxima tensió durant la guerra freda i els aliats van pensat que calia curar-se en salut. L'espai, de 4.000 m2, és una mica claustrofòbic fins i tot sabent que només hi ets de visita durant una estona. Cas d'haver-s'hi d'amagar durant 15 dies amb les seves nits, potser millor pillar un atac radiològic i pringar, francament. Ah!, de búnkers com aquest en queden 23 a tota la ciutat. Personalment aconsello, sense dubte, fer primer aquesta visita i, en acabat, veure el museu en sí.
Aquesta àrea, la pròpiament expositiva, l'he trobat fantàstica. L'accés és a través d'una escala de veïns simulada, com si pugessis al primer pis a visitar algú. Et rep un vídeo amb escenes de la història de la ciutat. A partir d'aquí, un viatge des del Berlin de l'any 800 fins a l'actual. Sense desmerèixer cap part, la que més m'ha interessat ha estat la del segle XX: les guerres mundials, l'ascens del nazisme, Hitler, Speer, la capital Germania... el mur, la reunificació... A prop de tres hores, m'hi he passat, i m'he n'hauria estat més si no hagués sigut perquè m'estava morint de gana i volia arribar a casa! Si veniu a Berlin i us interessa la història explicada d'una manera amena i gens "museística", no us el perdeu!

Story of Berlin
Such is the name of one of the museums I have most enjoyed so far. In it, one can learn about the German capital from its origins 800 years ago till the huge reunified city it is today. This could have been done in a very boring way, but it is not the case: beautifully displayed, the exhibit shows a lot almost without one noticing.
The fee includes a visit to an original bunker, with a capacity of 3,500 people, built underneath the Ku'damm Ave. in 1974. At that time, the cold war and the fear of a nuclear attack made allies consider building some of these security areas. 23 of them exist still in the city. Being down there for half an hour is not that bad, but I can't picture myself hiding there for 15 days; I think I'd better get some of this radiation in the outside world. In any case, my advice is to start the visit here, in the bunker, and afterwards go to the exhibit itself.
I found this part great. To start with, the entrance to the area is through a simulated private house, just like if one was going to visit a friend or relative. Once on the first floor, a video summarizes the history of Berlin, and the visit starts. From the year 800 till nowadays. I found every part very interesting, although the one which caught my eye 100% was that of the 20th century: the world wars, the Nazis, Hitler, Speer, the capital city Germania... the wall, the reunification... I was there for almost three hours, and would have stayed longer if it had not been because I was starving and needed to eat something urgently! If you fancy history, do not miss the Story of Berlin museum when you visit the city!

11 comentaris:

Cristina ha dit...

Ostres!!! ja vas dir que hi aniries però no creia que fos tan ràpid....
Si ahir no haguéssim estat tant cansats a mi m'hagués fet gràcia entrar-hi.
Gràcies per tot Ferran!!!!

A tots els que llegiu aquest comentari, una recomanació: SI ANEU A BERLIN CONTRACTEU EL FERRAN COM A GUIA!!!!!!!!!!!

Sara Maria ha dit...

Me l'apunto Ferran, no el vaig veure quan vaig venir... I això de contractar-te com a guia... Támbé!

nur ha dit...

Doncs, si tu ho dius, ho tinc clar: s'hi haurà d'anar. El que no sé és si estaré preparada per viure segons quines escenes, però ja toca madurar, no? :)

Ferran ha dit...

Ei Cristina ich freue mich, que diuen per aquí dalt (vaja, que ha estat molt bé!).
Hehe, gràcies per la recomanació. Quan em posi les piles amb la feina, t'ho dic perquè me'n facis propaganda :-))
Avui he quedat a les 16h. Em faré un Glühwein a la vostra salut! Petons.

No te'l perdis, Sara Maria. Val molt la pena.

Buf, Nur, hi ha coses que costen un ou de pair. Però no tant en aquest museu com en els KZ (camps de concentració); allò sí que és fotut. Un altre dia ho explico.

Josep Amílcar Albert ha dit...

Quina enveja i quina oportunitat de visitar i conèixer. Seguir el teu blog és fer una passetjada, encara que virtual, pels llocs on vas.
Salutacions Ferran.

Esther ha dit...

Quants deures que tenim per fer quan vinguem per aquí ;-)

Sylvie ha dit...

Eps, jo també t'apunto com a guia! ;-) Tot i així, massa clautrofòbic per mi, no hi podria entrar.
Per cert, què val l'entrada a aquest museu... ?

Ferran ha dit...

Me n'alegro de debò que t'agradi "passejar" per Berlin a través del TBC, Josep. Si més no, segur que serveix per desconnectar a estones de la dura realitat del dia a dia a casa nostra! Records.

I els que falten, Esther, i els que falten! :-)

Syl, un pèl claustrof. sí que ho és, això és veritat. Però una estona és suportable.
9,50€ costa l'entrada normal; però es pot aconseguir un descompte del 25% amb la Welcome Card (potser que faci un post per explicar què és, oi? ;-)
Que es millori el teu nen!!

Mikel ha dit...

en quin idioma t´ho expliquen? A veure si tinc temps el proper 3 d´Abril ;-)

quim ha dit...

Una cosa apuntada per quan hi vagi, tot i que no sóc gaire amant de museus i menys els depriments que tracten l'holocaust i tot això. Si em permeteu, una alternativa per saber coses de Berlin de manera retrospectiva és la peli 'Cel sobre Berlin'

Ferran ha dit...

Mikel en Deutsch... i també en English. Estàs salvat i no tens excusa, hehe... No, ara en sèrio, el museu està de puta mare; val molt la pena si t'interessa conèixer la història de la ciutat. Bis dahin! (fins llavors)

Quim sí, el tema és molt dur. Entenc perfectament que hi hagi qui prefereixi passar per sobre d'aquest tema, no aturar-s'hi.
"El cel sobre Berlin", efectivament, em sembla molt maca!