dimecres, 23 de gener de 2008

Nokia se'n va

Ha passat a Bochum: una fàbrica de Nokia, amb 3.200 treballadors, tanca portes i se'n va a Romania. El motiu? Costos de producció més baixos. Un exemple més de deslocalització, agreujat a més per raons econòmiques: Alemanya, a través del govern federal i també del Land de Renània del Nord - Westfàlia, ha donat subvencions a Nokia per uns 80M d'euros en total, perquè invertís en aquesta fàbrica. Ara Nokia és objecte de boicot per part d'alguns, i no només a Alemanya sinó a la pròpia Finlàndia, país d'origen de la marca. Concretament ATTAC Finlàndia denuncia que aquesta és una mostra evident de capitalisme salvatge, en què una empresa marxa i deixa al carrer milers de famílies... tot i tenir beneficis!
Més enllà de la notícia en sí, una cosa m'ha sobtat mentre parlaven al Tageschau d'una manifestació de protesta a Bochum: tots els polítics, de tots els partits, han fet pinya juntament amb sindicat i treballadors per criticar durament l'actitud de Nokia. Què hauria passat al nostre país, o al veí? Els de l'oposició (d'ara o d'abans, és igual) haurien acusat al govern (d'ara o d'abans, és igual) de no evitar que l'empresa marxés i milers de treballadors es quedessin al carrer. Els uns dirien que és culpa dels que manen, els altres argumentarien que és culpa dels que manaven abans.
I després s'estranyen que cada cop voti menys gent. Quin nivell més fastigós.

Nokia geht weg
Als warscheinlich bei jeder schon gewusst, Nokia wird nächste Sommer der Stadt Bochum verlassen. Als tausende sich gestern durch der Stadt demonstrierten, um sich gegen der Versetzung zu beklagen, man konnte sehen, wie die Politiker vom beide CDU + SPD, zusammen mit Gewerkschaftsführer Berthold Huber und arbeitern, forderte Nokia in Bochum zu bleiben. Das grosste Problem ist natürlich, dass mehr als 3.000 Arbeitern werden ab den Sommer arbeitslos sein. Es gibt aber noch etwas mehr: beide das Land Nordrhein-Westfalen und der Bundesregierung haben Nokia in den vergangenen Jahren etwa 80 milionen Euro als Subventionen gebeben. Wofür? So das die Finnische Unternehmen geht jetzt weg?
Als ich gestern der Tageschau guckte, findete ich überrachsend, dass Menschen mit verschiedene politische Ideen sich zusammen demonstrierten. Ich konnte nicht vermeiden daran zu denken, was wurde in Katalonien und in Spanien in solche Situation passieren: die regierende Politiker wurden sagen, dass die ehemaliger regierende zu schulden waren; gleichzeitig wurden natürlich die Politiker, die jetzt in der Opposition sind, die derzeitige Partei(en) schulden. Patetisch.
Die Wahlen in mein Land sind immer noch weniger interessant. Kein wunder, oder?

Nokia leaves
You might have already learnt about the piece of news:
Nokia will close down its factory in Bochum and take the production of mobile phones to Romania. The reason is obvious: less costs in the former communist party, currently a member of the EU, than in Germany. Despite the factory has had huge benefits, 3.200 workers will be jobless by next summer. Not only the human factor is terrible, but also the fact that Nokia has received about 80 million euros within the past few months, as subsidy, given by both the regional and the federal governments. And despite that, now they leave.
As I was watching the news yesterday, where they informed of a demonstration against the dislocation, I couldn't help comparing what was going on there (polititians of both CDU + SPD, trade union and workers together) with what would have happened in Catalonia and Spain in such a situation: the currently ruling polititians would have blamed the ones now in the opposition for not having done the things correctly in the past, and thus cause such a problem. Of course, the polititians now in the opposition... you can imagine!
Elections interest less and less to Catalans and Spaniards. No wonder why!

17 comentaris:

Paula Miquel ha dit...

Liebe LIEBE Ferran!!! Et dec un email, o potser cinc!!! Em vaig endur una MOLT grata sorpresa al veure el teu blog berlinès...
Creus que podria fer una escapada i gaudir els dos d'un retrobament de 24h a la nostra estimada Berlin??? Podríem intercanviar llocs on hi tenim records atrapats, gent que jo tb he conegut a Berlín i que tu has retrobat...et sembla???
Bis Bald,
Deine,
Kleine Princess!!

NB: un article de Berlín.
http://www.elpais.com/articulo/cultura/trenes/muerte/nazis/circulan/nuevo/elpepucul/20080123elpepucul_10/Tes

juditH Estradé ha dit...

Hola Ferran! Aquesta notícia fa dies que ocupa hores de ràdio i telenotícies en les emisores i tv que escolto.
Bochum és la ciutat just al costat de la meva actual ciutat (les dues estan ben enganxadetes), i fa dies que aquest és un tema de converses, sobretot, pel tema de les subvencions i perquè molts diuen que Alemanya és un país amb alts costos de tancament d'empreses. Però, en fi, jo també m'he "deslocalitzat" i no puc dir res en contra que algú miri per un mateix, ara bé, hi haurà moltes famílies afectades. El què a mi em va sobtar és que no fa pas gaire em va arribar una oferta de feina per una empresa que treballa per Nokia. Així, que la meva pregunta ara és, quantes persones realment s'estan quedant sense feina? Lo dels polítics al nostre país és una altra història, ja sé sap que en segons quins temes, Spain is different (i malauradament, Catalunya està dins d'Espanya).

Ferran ha dit...

Paula, quina sorpresa! Abans de res, merci per l'article; ahir vaig veure la notícia al Tageschau.
Dona, si t'animes a venir a Berlin, perfecte. Envia'm un mail (ferranpo@gmail.com) i en parlem.

PS: T'agrairé MOLT que no difonguis el blog on tu ja saps. De debò. Danke.

I tant, Judith. Tot i que, coses de la vida, acabo de fer un directe a la ràdio i justament aquest tema l'hem hagut de deixar córrer perquè teniem molts altres assumptes i poc temps.
La teva pregunta és bona. 3.200 són els llocs de treball directes, però s'hi ha de sumar les empreses, majoritàriament proveïdors de Nokia-Bochum, que es veuen afectades per la marxa de l'empresa.

Xavi ha dit...

Pel que fa a les motivacions de la deslocalització, als costos de producció més baixos, hauríem d'afegir, drets laborals (i humans), més baixos també.
La situació hipotètica que comentes que es donaria a l'estat espanyol, és un reflex de l'interès que susciten aquestes qüstions a la classe política en general. Les disputes pel poer, estan per davant de les persones.

Finestreta ha dit...

Quin merder ens han muntat, i quina pena fa veure tot el que es fa per diners, sense donar la més mínima importància a les persones...

Musafir ha dit...

Ací, igual que a Alemanya...
Qué penseu que diu la gent de Ford Hispania, a Almussafes?
De moment, tot pareix que no es mourà, però ja s'ha sentit més d'una volta que la multinacional troba més interessant fabricar cotxes a Txèquia o Eslovàquia que no pas a les rodalies de València...
Sabeu quanta gent "viu" de la Ford a l'àrea metropolitana de València? I les ajudes de la Generalitat, i totes les despeses públiques invertides en la megafactoria d'Almussafes...?
Enguany, parada tècnica fins el setembre, que comença a fabricar-se un nou model de la marca. Molts treballadors tindran unes llargues vacances fins el setembre. (De moment)

Ferran ha dit...

Xavi certament, com comentes, ja s'ha donat a conèixer que els salaris dels empleats de la futura fàbrica de Romania rondaran els 450€ mensuals. Digue'ls tontos, als de Nokia!

Ni més ni menys, finestreta, ni més ni menys...

Musafir desconeixia aquesta problemàtica amb Ford a Almussafes. Com bé dius, a més dels llocs de treball directes hi ha tots els proveïdors que viuen d'aquestes grans empreses. Si plega la "mare", pleguen els "fills".

Cristina ha dit...

Bé, el fenòmen de la deslocalització és un fenòmen que no es pot parar. En unes jornades sobre Treball (a les quals hi vaig per qüestions de feina) un economista de la Universitat de Girona va ser prou valent per dir el que molts pensem. La sol.lució és que és drets dels treballadors i les condicions de treball mínimes siguin igual a tot el món i això, ara per ara, és impossible.

Francesca ha dit...

D'acord amb el que dieu dels polítics, d'acord també amb tot el que representa de patiment per les famílies dels afectats... però jo vull centrar-me en el que pot fer cada un de nosaltres... això del boicot a Nokia (digue's Nokia, digue's Ford) dels no afectats directament pel problema, seríem (serem) capaços de solidaritzar-nos?... si les empreses que NO TENEN PERDUES, que fan això perquè volen guanyar més, sabéssin que NO guanyaran més perquè patiran el boicot de tot un país... què passaria?

Cristina ha dit...

I mira que Nokia m'agrada, juntament amb Siemmens són els únics que ofereixen el sotfware en català....

Puji ha dit...

Tiu! M'has fotut el meu mòbil!


A banda d'això, quant cabró!

Ferran ha dit...

Cristina per aconseguir això sí que s'haurien de barallar tots els polítics!
I sí. En alguna banda vaig llegir que Motorola també oferirà menú en català, aquest any o el vinent. Better late than never, que diuen! :)

Francesca jo crec que hi ha gent que té en compte aquestes coses, tot i que no sé si, en general, hi pensem quan ja ha passat un temps. Però recordo certs boicots a l'estat, sense anar més lluny, que van fer canviar determinades polítiques empresarials.

Coi, Puji, mira que em sap greu això del teu Nokia! Com a mínim deus tenir el menú en català :)

Dani R. ha dit...

Pensant localment és una gran putada pels 3200 que es queden sense AQUESTA feina (moltes vegades tenim tendencia a pensar que aquesta pobra gent està condemnada a l'atur infinit, però segurament podran trobar una latra feina en menys de 6 mesos).

Ara, pensant amb més perspectiva Nokia farà que 5.000 Romanesos facin un gran salt endavant durant els propers 5 anys, el que trigarà Nokia en marxar de Romania a Talandia... i la roda irà girant.

zel ha dit...

Una situació com aquesta aquí deixa els treballadors en la més repunyetera misèria, ni els sindicats actuen de manera coherent, no tenim cap tradició de mena "el millor per tu és el millor per tots", no ens han educat per ser solidaris, i ara es nota... Petons, Ferran!

Ferran ha dit...

De fet, Dani, potser Nokia farà una mica felissos uns quantes centenars de romanesos, això sí, a 450€/barba, que serà el sou mig dels treballadors d'allà. De fet, qui més feliç serà, com sempre, els quatre que es reparteixen els milions de beneficis.

És així, Zel. Cadascú a la seva, sobretot quan s'hi barregen diners. Això no pot acabar bé.
Petons per tu, també!

merike ha dit...

It is the awful trend in all countries at present times. Multinational companies change their location for more and more money to cheap labour countries no matter what. The Germans have at least protested. The Finns did nothing when a German company Fujitsu Siemens shut their electronics factory in Espoo, Finland. The reason may be that it is much easier to end a profitable company in my country than in many other EU countries:-( 450 people were left without work directly and 500 indirectly. This happened in the year 2000.

Ferran ha dit...

You say it very well: it's a trend, and the origin is in the lack of values and also putting the money in front of anything else. It is terrible and, since human greed seems no to have any boundaries, the law should be used to protect workers from sharks.