divendres, 11 d’abril de 2008

Nit del llibre

S'apropa Sant Jordi, i tot i que a Alemanya el tema roses i dracs no el tinguin gaire present, deu n'hi do el "pes cultural" que tenen els llibres: a Frankfurt té lloc, cada final d'estiu, la fira del llibre més gran del món; també a Leipzig celebren la seva fira anual.
En aquesta ocasió, però, el que us presento és una iniciativa que tindrà lloc a Berlin demà dissabte. Aquesta serà la desena edició de la Nit del Llibre de la Oranienstrasse. Hi participen una quarentena de locals, la majoria situats al carrer Oranien, al districte de Kreuzberg. D'entre els locals que hi participen hi ha llibreries, però també galeries d'art, cafès, museus i fins i tot una guarderia i una discoteca. En tots aquests llocs hi haurà més de 100 actes relacionats amb el llibre i l'escriptura. Una ocasió perfecta per descobrir aquest carrer que alguns comparen (nota per a viatjats i viatgers) amb la Rue Oberkampf de París.
Aquesta és una petitíssima selecció. Els qui no pugueu ser-hi us fareu una idea del programa; els que sí, ja podeu anar prenent nota:

18.30h. a Mama Z. und Söhne, Oranienstr. 186
Lea Straeisand, Martin Betz, Johannes Franke i Georg Weisfeld són els "profetes dels dimarts". Cada tres setmanes conviden algú per parlar de Déu i del món. En aquesta ocasió, seran profetes de dissabte per parlar d'aquest tema.

19.00h. a Mosaik/Jugendkulturetage(29), Oranienstr. 34
Filla de jueus que van escapar d'Alemanya per evitar els camps de concentració nazis, Alissa von Rosenzweig va tornar a Berlin i va començar a escriure poesia. En els seus poemes parla de les seves experiències, la cerca del sentit de la vida i l'amor.

19.30h. al Max & Moritz, Oranienstr. 162
Lectures de diferents autors i vídeo-projeccions.

20.00h. al Kreuzberg Museum, Adalbertstr. 95A
Visita guiada de les plaques conmemoratives de la Oranienstrasse en memòria de les víctimes de l'Holocaust i dels llocs on vivien.

21.00h. a Modern Graphics, Oranienstr. 22
Lectura de l'obra de Marco Denevi «Ein Hund auf Albrecht Dürers Stich, Ritter, Tod und Teufel» amb la projecció dels dissenys de l'artista espanyol Max.

21.30h. a la Schokofabrik, Marianenstr. 6
Què fa un reporter local? Waltraud Schwab, periodista de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, llegeix reportatges i retrats de gent, de llocs i d'esdeveniments de Berlin.

22.00h. a Möbel Olfe, Reichenbergerstrasse 177
Lectura de textos relacionats amb el tabac. Marguerite Duras "¿Perquè fer sexe quan també es pot fumar?". Thomas Mann "Quan per la nit me'n vaig al llit, em fa content saber que l'endemà podré tornar a fumar". Churchill "He llegit al diari que fumar pot ser perjudicial. He deixat de llegir el diari".

Buchnacht
Niemand kann es verneinen: Deutschland hat eine Liebegeschichte mit der Literatur. Es handelt sich nicht nur um die Frankfurter oder die Leipziger Buchmesse, die weltweit beruhmte sind. Man kann es merken, beim Besuch von Buchhandlungen, zB: immer grösse gelände wo man Bücher aller Art um niedrige Preise finden kann.
In dieser Fall findet am 12. April in Berlin die 10. Lange Buchnacht in der Kreuzberger Oranienstrasse statt. Darüber hatte ich keine Ahnung, hatte ich nie gehört, ehrlich zu sein. Aber ok, seit nur 7 Monate wohne ich in Berlin, deswegen... :)

Night of book
Nobody can deny that Germany is a literary country. It is not only that the successful Frankfurt Book Fair and Leipzig Book Fair are organized here; just when visiting a book store, one notices that reading is not an activity for minorities in this country.
This time I am presenting the 10th long night of books at Oranien street, which will take place in the district of Kreuzberg on Saturday 12th of April. In case you're interested (and can read German :)

10 comentaris:

miq ha dit...

Quina marxeta que hi ha a Berlin!

Míriam ha dit...

Sempre em perdo les millors coses! treballo tot el cap de setmana per tant em perdo també la Nit del Llibre! però pinta super bé, merci Ferran!!

Jaume Puig ha dit...

Els catalans tenim el Sant Jordi, que serveix per ajudar la industria editorial, però m'hi jugaria el coll que Alemanya té mols més lectors reals que Catalunya per nombre d'habitants. Les prestatgeries catalanes estan plenes de llibres-de-regal que ningú obre mai. Que hi farem! De tota manera, millor regalar llibres que figuretes de Lladró.

quim ha dit...

Tant de bo podés ser-hi per anar a alguns d'aquests actes ben interessants.

Una abraçada.

Ah, veig que el tema holocaust és ben recurrent

Finestreta ha dit...

Ohhh, jo hi aniria i disfrutaria mooooooolt!!! Quina enveja!!! :)

nur ha dit...

Una proposta interessantíssima, Ferran, això de la nit del llibre!

T'he deixat un premi al meu bloc :)

Ferran ha dit...

Oi que té una pinta fantàstica? Ja us ho explicaré!

Buf!, miq, tan de bò tingués tants diners que no hagués de treballar. Em passaria els dies i part de les nits visquent en directe la marxeta cultural d'aquesta ciutat. No te l'acabes!

Míriam que no et facin treballar gaire!

Jaume no tinc les dades, però m'hi jugo el que sigui que tens raó. Ah!, aquí també tindrem Sant Jordi; en faré una crònica, per suposat...

Efectivament, Quim, és tan recurrent que jo diria que és "EL" tema.

Val, finestreta, ara ets més lluny... però segur que allà fa menys fred! :))

Oi que sí, Nur? Uitx, ara mateix passo per casa teva...

Núria ha dit...

Ferran, passa pel meu bloc. Ahir t'hi vaig deixar quelcom.
Una abraçada.

zel ha dit...

Ja! Quina moguda, ja us ho munteu bé, ja, tu, els berlinesos quina canya. Gaudeix i cuida't.

Ferran ha dit...

Ei, Núria, ara mateix hi passo. Ai, ai, ai, quins nervis...! :)

Has vist, Zel, què xulo? Ha estat molt i molt bé!