dissabte, 5 de juliol de 2008

Hitler, decapitat

Madame Tussauds és un museu ben conegut, amb seu central a Londres i filials arreu del món. La de Berlin s'ha inaugurat avui. Allotja 75 personatges de l'àmbit de la cultura, la política i l'esport, entre d'altres, fets de cera. Des d'avui mateix, però, cal revisar a la baixa la quantitat de figures exposades, ja que una d'elles ha estat decapitada només una estona després que obrissin les portes del museu per primer cop: la d'Adolf Hitler.
Que s'exposés la figura de Hitler ha creat una gran controvèrsia a Alemanya. És obvi: els partidaris argumenten que Hitler és part de la història, agradi o no, mentre que els detractors diuen que és vergonyós mostrar una imatge d'aquell assassí en massa en un espai lúdic, com si fos una atracció.
La meva opinió és que si mostrar aquesta imatge ofèn milions de persones, no s'hauria de mostrar. Tothom sap com era Hitler; l'hem vist en fotos i en fragments de pel·lícules. Tenint raons per mostrar-ne la figura, però també per no mostrar-la, perquè no guiar-se simplement per la voluntat de no ofendre ningú?
Em sembla raonable que milions de persones trobin indecent una imatge del torrat cap del Partit Nazi en un espai d'oci. Podria ser-hi? Perquè no. Però cal? No, no cal.
El museu ha dit que estudia no tornar a exposar la figura.

Hitler, enthauptet
Die Wachs-Figur von Hitler, seit Heute in dem neuen Madame Tussauds Museum an Unter den Linden, wurde nur 10 Minuten nach der Eröffnerung bei einem 41-jähriger Berliner enthaupted. Wie könnte das passieren wird die Polizei in kommenden Mitteilungen erzählen. Warum ist jedoch ab sofort verstehbar. Die Figur von Hitler im Museum hat eine grosse kontroverse vorgebracht: manche sagen, dass so einen schreklichen Mensch nie in einem Verfügungsort dargestellt werden soll, während anderen meinen, dass die Geschichte nie vergessen soll.
Meiner bescheidenen Meinung nach, diese Figur soll nicht ausgestellt werden. Nie. Natürlich unterstütze ich die Idee, Geschichte immer weiter zu lehren; dass bedeutet aber nicht, dass wir jeden Tag, überall, Erinnerungen darüber haben sollten. Ist Hitler ein Teil der Geschichte Deutschlands und der Welt? Ohne Zweifel. Aber ich wurde lieber Schauspieler, Politiker und Sportler-Figur in dem Madame Tussauds Museum anschauen; über Hitler kann ich in andere Plätze lernen.


Hitler, beheaded
Only a few minutes after the opening of the new Madame Tussauds Museum in Berlin, a visitor cut off Hitler's head (well, that of the wax character representing him, to be more precise). There's been a great discussion in Germany, this past weeks, about the displaying of this piece. Some say Hitler is simply too horrible to have him in such a place, while others sustain that history should not be erased and, for this reason, Hitler should be there.
My opinion is that as long as millions will be offended by the displaying of this figure, and being obvious that Germany reminds its own history more than any other country in the world, this wax-Hitler should not be in this Museum.

7 comentaris:

Sylvie ha dit...

És dificil opinar, però jo soc partidaria d'afrontar la història i no d'esborrar-la.

Petons

Jaume Puig ha dit...

Completament d'acord amb tu Ferran. I a més em sembla contradictori que a Alemanya sigui delicte exhibir simbols nazis i en canvi el ninot del führer pugui ser l'atracció d'un negoci de ninots. M'agradaria saber qui l'ha decapitat. Trobo molt bé l'acció. Es veu que a Alemanya també cal cridar perquè algú es fixi en les coses.

saltenc ha dit...

No sé com enfoquen el tema aquí a Madame Tussauds però trobo que aquest paio que ha decapitat a Hitler s`ha posat i que amb perdoni al seu nivell precisament, no es pot anar per la vida d'aquesta manera. és bo saber d'un venim i els errors que en comés. avui fot pena veure com pregunten a molt jovent qui va ser Franco i no en tenin ni punyetera idea.

Ferran ha dit...

Syl jo també. Però en algun lloc hi deu haver un límit entre recordar la història i fer un poti-poti d'història i altres elements (en aquest cas, oci). Hitler al museu de cera de Berlin, ciutat on van ser deportats (i molts assassinats) centenars de milers de persones? No, gràcies, no cal.

Jaume Aquest paio surt avui a les portades dels diaris sensacionalistes. Tot va ser (diu) fruit d'una aposta amb uns amics, en una conversa de bar. Es van jugar alguna cosa que no aconseguiria carregar-se el ninot del Führer... i vaja si ho va aconseguir! :-)

Saltenc estic d'acord amb tu que no són formes, però com deia en el primer comentari, cosidero que Hitler NO ha de ser en el Museu de cera de Berlin.

zel ha dit...

Hitler no ha de ser enlloc, no trobeu?

Ferran ha dit...

Dona, Zel, enlloc enlloc... s'ha d'explicar què van fer i on pretenien arribar, ells i els seus. Com dic, però, en el museu de cera, no!

Efrem ha dit...

Bona reflexió! Hi estic d'acord. Salut