dilluns, 21 de juliol de 2008

Multikulti

Multikulti és una emissora de ràdio que a Berlin coneix tothom. Va néixer el 1994 per, d'alguna manera, fer un servei en el procés d'integració dels immigrants. La va impulsar la Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb), xarxa de ràdio i televisió d'aquests dos estats federats. De 6 a 17 hores emet en alemany, i a partir de les cinc de la tarda es converteix en una finestra multilíngüe molt interessant. Aquesta és, naturalment, la seva "gràcia". Aquesta, i també que des dels seus inicis s'hagi posat al costat de la cultura berlinesa: música, teatre i, en general, qualsevol forma d'activitat cultural ha comptat sovint amb el suport de Multikulti.Aquests dies, però, l'emisora és notícia per un motiu ben trist: tanca. O, per ser més exactes, la tanquen. La rbb va curta de calers i, posats a clausurar una de les set emisores de ràdio que gestiona, li ha tocat la indesitjada grossa a la més petita. L'1 de gener de l'any que ve, a les 00:00 hores, Funkhaus Europa, una emisora multilingüe de la Westdeutsche Rundfunk (WDR) que emet des de Colònia, prendrà el relleu de Multikulti en el 96.3 del dial. La causa del tancament? Geldmangel o, el que és el mateix, falta de diners.
En relació amb aquesta qüestió, és molt interessant saber com es financien a Alemanya els mitjans públics. ¿Amb diners dels estats federats o del govern federal, com passa a casa nostra? En absolut. La raó té a veure, com gairebé tot, amb el passat d'aquest país; en l'època nazi els mitjans de comunicació van esdevenir, en mans de Goebbels i companyia, una poderosíssima arma de propaganda. Derrotada la Wehrmacht i caigut el Reich, la nova Alemanya va proposar-se no donar mai més, a cap govern, la capacitat de controlar els mitjans de comunicació. Però llavors, ¿com es financien els mitjans públics? ¿Només a través de la publicitat? No, també a través d'un impost directe, el GEZ. Tot usuari de televisió i ràdio ha de pagar una quota pel sol fet de disposar de l'aparell corresponent. Els aproximadament 17€ mensuals que això suposa, sumats als ingressos per publicitat, permeten als públics mantenir-se sense dependre econòmicament (i, per tant, tampoc ideològicament) de cap govern ni partit polític.
Fa pocs dies vaig entrevistar un responsable de Multikulti. Mentre m'explicava tot això que us trasllado, va dir molt gràficament que, amb aquest sistema i "a diferència del que passa a Espanya, per exemple", aquí no roden caps cada cop que hi ha un canvi de govern. Certament, els informatius de l'ARD (el primer canal de la televisió pública) són els més vistos del país, entre d'altres motius per la seva imparcialitat.
Bé, tornant al tema... la rbb depèn dels impostos dels ciutadans de Berlin i Brandenburg per mantenir els seus mitjans. Quin és el problema? Que els ciutadans sense feina que cobren l'ajut social conegut com a Hartz IV, estan exempts de pagar el GEZ. Com la rbb té la seu en aquesta zona del país, on la taxa d'atur és més alta i on més gent depèn dels ajuts governamentals... exacte, la rbb rep menys diners, proporcionalment, que per exemple la Bayerischer Rundfunk de Baviera, un land ric amb una baixa taxa d'atur, on poca gent necessita rebre ajuda social. A partir d'aquí s'arriba a la situació actual, en funció de la qual, com deia al principi, una iniciativa tan bona com Multikulti té els dies comptats.
Us recomano un passeig pel seu web. Si cliqueu allà on diu "Live hören", a la pàgina principal, podreu escoltar-la en directe. Si voleu sentir el programa en castellà, s'emet de dll a dv de 21.40 a 22.05 i també el podeu sentir en directe.

Deutsche zusammenfassung
Radio Multikulti ist ein sehr beruhmter Radiosender aus Berlin und Brandenburg. Verantwortlich dafür ist der rbb, der wegen Geldmangel wird die mehrsprachige Funkstation um 00 Uhr am 1. Januar 2009 abschliessen.
Multikulti gilt als ein besonderes Kommunikationsunternehmen dank Ihre wichtige Rolle, da eine grosse Menge ihres Zuhörers aus viele verschiedene Ursprünge stammen. Damit fühlen hunderte in Berlin siedelnte Migranten sich zu Ihrer Heimat näher. Außerdem lernen Sie in Ihre Muttersprachen Berlin und Deutschland besser kennen.
Die Schließung von Multikulti ist, aus aller Sichten, eine sehr schlimme Nachricht. Und auch eine ganz negative Botschaft bezüglich der Fähigkeit Berlins, Ihre neuen Mitbewohner zu integrieren.

English summary
Multikulti is a very famous radio station, which broadcasts in the capital city and the bordering state of Brandenburg. Rbb, the network responsible for this station, says the close down is related to financial problems.
What makes Multikulti special is that it broadcasts in 20 different languages, apart from German. From 5pm till 6am, a variety of programmes in Turkish, Arabic, Serbian and other languages help thousands understand Germany better, and also offers them information and music from their country of origin. Unfortunatelly, from the 1st of January 2009, Multikulti will definitely leave its radio frequency in Berlin and Brandenburg.

7 comentaris:

Efrem ha dit...

Caram, sembla clar que és un model bastant millor per a la salut dels mitjans de comunicació. Sempre va bé saber aquestes coses, i també les problemàtiques. Ampliant els punts de vista s'aprèn molt. Gràcies!! Aquí el govern ja n'ha fet de les seves... Salut!

Jaume Puig ha dit...

Molt interessant aquest apunt. Però em queda una curiositat: ¿Com es gestionen els mitjans? una cosa és que el diner no sigui public i l'altre és qui nomena els consells d'administració. No hi ha cullerada política?

Ferran ha dit...

Efrem segur que tampoc aquest model és perfecte, però sí, sense dubte, que els polítics no puguin ficar-hi cullerada ja és una bona cosa.

Jaume això sí que no t'ho sé dir... però ho esbrinaré algun dia! :)
En qualsevol cas, com li deia a l'efrem, que un mitjà no depengui econòmicament d'un polític ja és un gran què.

Sigfrid ha dit...

interessant post, ara entenc pq fan pagar si tens tele o radio, és per això doncs no? per financiar a les emisores?

defak ha dit...

Interessantíssim això del GEZ. Investiga investiga que ens interessa aquest tema!

zel ha dit...

UI, Ferran, aquí només faltaria haver de pagar pels mitjans de comunicació, hi hauria revoltes al carrer, em penso!!!!
I això que potser sabríem de veritat què passa al món!
Petonets, maco!

Ferran ha dit...

dear friends Com diu en Sig, per això serveix el GEZ. Em sembla un model més transparent que el nostre; ja sabem què significa la barreja polítics / mitjans de comunicació...

De fet, Zel, pagar ja paguem; l'única diferència està en fer-ho directament (GEZ) o via impostos com passa a Catalunya.

Salut a tots!