dijous, 24 de juliol de 2008

Yes, he can!

Deutsche Zusammenfassung unten / English summary below

Fantàstic. No tinc paraules. M'ha encantat el discurs del candidat demòcrata a les pròximes eleccions dels Estats Units! Reconec que, d'entrada, era una mica escèptic perquè un míting d'un candidat a qui no puc votar no és el millor afrodisíac del món, honestament. Però volia escoltar-lo de totes formes: ell pot ser ("serà!", afegeix el meu ànim, encara sota un cert estat d'eufòria) qui rellevi George W. Bush, un tipus mediocre, nefast com a president que afortunadament no pot repetir càrrec.

Abans de començar el discurs, el candidat demòcrata ha aixecat a Alemanya, i especialment a la capital, una passió desfermada. Algún analista polític recordava, avui, que Obama pot ser millor que Bush, però això no garanteix que faci una política impecable. De fet, si és escollit president no la farà, de ben segur. Que la decepció, doncs, no segueixi la il·lusió. D'això, els catalans en sabem un rato, després de la bufetada que ha suposat el president espanyol Zapatero.
Com ha anat exactament el discurs? Obama ha pujat a l'escenari, davant la Columna de la Victòria, a les 19.21 h. Forts aplaudiments i crits d'"Obama, Obama", i el candidat pronuncia les seves primeres paraules: "Thank you, thank you so much. Thank you to the citizens of Berlin, and to the people of Germany". Eufòria desfermada a la 17. Juni Strasse, el carrer on ha tingut lloc l'acte públic. A continuació, referència d'Obama a les relacions germano-nordamericanes des de la postguerra: el bloqueig soviètic de Berlin, el pasadís aeri a Tempelhof, el pla Marshall, ... En aquest punt ja és evident que, si tothom que se l'està escoltant venia ja predisposat a fer-li el passadís, ara no se'l menjaran a petons perquè no poden, que sinó...
Continua: política internacional ("Partnership and cooperation between nations is not a choice, it's the only way"; patada a la política unilateralista de Bush!), picada d'ullet als europeus ("America has no better partner than Europe", o "We need a strong European Union") i menció explícita a la necessitat de deixar als nostres fills (i nebots ;-) un planeta habitable. Nen, chapeau!, ets el putu amo!! Per uns moments, lamento no tenir passaport nordamericà per poder-lo votar.
Ja per acabar el seu discurs, de 25 minuts, el candidat ha dit una frase que ha portat a l'èxtasi una enorme majoria del seu auditori: "I know my country is not perfect". Què més es pot esperar d'un candidat a la presidència dels Estats Units?? Tot i que ell no n'ha tingut la responsabilitat, la frase marca una frontera clara: Bush és Bush, i jo sóc jo, ha vingut a dir.
19.48h.: "Thank you, Berlin. God bless you".

Deutsche Zusammenfassung
Sprachlos! Die Rede Obamas, Heute an der Siegesäule, habe ich erstklassig gefunden. Leider habe ich keine amerikanische Reisepass, um Ihn wahlen zu können, aber hoffentlich werden die Amerikaner massiv den Demokratischekandidat in Wahlen besiegen. Obama hat seine Rede darauf konzentriert, wie wichtig ist es, die Verhältnisse zwischen Europa und der USA zu verstärken. Dieser Punkt finde ich besonders interessant, als der heutige US Präsident Bush hat der Welt geschwächt, wegen seiner idiotischen Internationalpolitik. Auch hat Obama daüber gesprochen, die Umwelt durch Gesetze unterstutzen, die es gewährleisten, unseren Planet wieder sauber und bewohnbar zu machen.Obama wusste es natürlich, dass millionen Menschen aller Welt, Heute die Augen und Ohren auf Ihn stellen wurden. Deshalb hielt er so eine Rede, mit so eine Botschaft. Natürlich möchtet er, die Wahl in November zu gewinnen; wie jede Politiker! Das bedeutet aber nicht, dass er nicht ehrlich sei. Ich bin überzeugt, dass Barack Obama viel für die Weltfrieden machen kann, und deswegen wunsche ich Ihnen viel Glück!

English summary
I was speechless today after the 25 minute lasting event, today at the Siegesäule, with US candidate Barack Obama. I would not say that the contents of his speech surprised me especially; I did not expect him to say anything very different from what he said. In any case, it is important that the future (hopefully!) president of the US speaks about the importance of a fluent relationship between his country and the European Union which, he said, has to be strong. Obama also spoke of the environment, and pointed out that our children deserve the chance of an habitable world. Has ever in the past 8 year Mr. asshole Bush so clearly spoken about these issues? If he has, it’s been all lies; his thoughts were in Irak, killing people “to bring democracy”. Gosh!I have found Obama’s attitude very interesting. He spoke as if he was already the president of the US. Now I would like to actually see him in the White House; I have the impression that he wants and can do things good, so wish him all the best!

15 comentaris:

Míriam ha dit...

merci Ferran! me n'alegro que hi hagis pogut anar i així ens en facis el resum. l'àlex també hi ha anat però encara no ha tornat a casa, suposo que també se li ha encomanat l'eufòria. és veritat que l'atmosfera berlinesa esperava amb candeletes aquest míting.n'he vist imatges i estava ple de jovent! jo també tenia ganes d'anar-hi però treballava justament. però comparteixo amb tu la idea (potser massa naïf) que aquest home pot suposar un canvi.Amén!

marta ha dit...

Gràcies per la crònica! Ha sortit a les notícies de TV3 i, pel que fa a l'eufòria generada, ho han comparat amb la visita d'en Kennedy.

miq ha dit...

Ferran,
Quina enveja això d'haver sentit Obama en persona; jo aquest any m'he fet un fart de sentir-ne els discursos a la tele, ràdio i llegir-lo als diaris; ara bé, aquí a Nova York, encara no he tingut el plaer de poder veure'l en directe.
Molt bona, la crònica. S'hi copsa l'emoció de ser conscients d'estar vivint un canvi. A veure si al final no es torça i no ens decep del tot.

defak ha dit...

Avui pel matí he corregut a l'ordinador segur de trobar-hi la teva crònica :-) Coincideixo amb en Miq, traspua l'emoció d'haver assistit a un fet excepcional qu een el fons tots voldríem haver viscut.

També és cert que vindrà la decepció, no pot ser d'altra manera, però l'efecte Obama ja ha fet forat.

Trina Milan ha dit...

Ferran,
enveja, com tothom...Obama és un líder, se li nota, esperem com tu dius que arribi a port i sigui el proper president dels EUA.
salut
PD. esmenat l'enllaç al meu bloc;-)

Jaume Puig ha dit...

Estic segur que has estat testimoni d'un discurs històric. Només fa patir que se'l divinitzi tant, perquè podria convertir-se en un lider de cristall. La gent no estaria preparada per veure-li els defectes. Llavors una petita relliscada el podria trencar.

Kostas ha dit...

Holes
Per a mi l'Obama ha estat sempre el meu candidat(?), però no puc més que no refiar-me de les paraules de ningú i més d'un futur president americà, ja ho dius clarament quan parles del presi que tenim al nostre estat.
Però entenc que aquestes paraules encenguin al public dins l'optimisme i que molte gent s'ho miri amb simpatia (jo el primer), però repeteixo, segur que són paraules buides.
Collons...quin optimisme el meu.
Salut

Ferran ha dit...

Diria que, si féssim eleccions entre els comentaristes d'aquest post, Obama guanyaria amb un 100% dels vots! Bé, no serem nosaltres qui decidirà el nom del pròxim president dels EUA, però sí compartim l'esperança que sigui ell qui encapçali un autèntic canvi. Ja veurem, de les paraules als fets, què queda pel camí; però si més no ell fa olor de renovació, mentre que en McCain... no!

Gràcies a tots per passar per aquí.

Deric ha dit...

Se't veu molt entusiasmat. De totes maneres, (ja sé que els USA és el país que marca gairebé totes les directrius mundials tant polítiques com econòmiques), però vols dir que cal un seguiment mediàtic com el que s'està fent a la campanya presidencial d'aquell país? Cal? Ens cal a nosaltres que ja tenim prou problemes? Cal que aquest senyor fagi campanya electoral a Alemanya i no sé quants més països? Cal que haguem de suportar cada dia al TN notícies d'aquesta campanya electoral? Vols dir que s'ha fet un seguiment semblant a la campanya electoral espanyola o catalana? Portem no sé quants mesos amb això, primer amb Clinton vs Obama i ara amb l'Obama sol i d'aquí poc vindrà Obama vs McCain. N'estic segur que el jovent d'aquí sap millor qui són aquests tres personatges que la Fernández de la Vega o el mateix Rajoy.
No sé, jo ho trobo exagerat tot plegat.

Puji ha dit...

Desitjo que guanyi. És aire fresc. Però com tu deies, recorda taaaant a Zapatero. És, com ell, un mal menor.

Ferran ha dit...

Deric les primàries als EUA... sí, estic d'acord amb tu que el cobriment informatiu és descaradament excessiu. Pel que fa al procés fins a les eleccions, que se'n parli com es fa ho trobo raonable, pel pes i les conseqüències mundials de la política que facin els nordamericans. Però vaja, entenc que a alguns pugui semblar excessiu. No ho sé... potser tens raó i és massa, tot plegat.
En qualsevol cas, això sí: que el jovent "d'aquí" no sàpiga qui és De la Vega o Rajoy... mmm... casi que millor! ;-)

puji sí, noi, ja veurem què passa. Té àire d'enviat pels déus a fer neteja a fons i posar ordre, però és l'àire que, si no recordo malament, tenia Zapatero... Ja veurem.

merike ha dit...

Hola Ferran!

El teu blog és tan bo. I ideal per a mi, escrius també en anglès i alemany. Estimaria haver estat allà per presenciar el discurs d'Obama. Crec en ell. Espero que no serà una decepció. Ha de ser el líder nou d'Amèrica. Com podrien escollir un home vell?

El Ministre d'Assumptes Exteriors Finlandès escriu un blog. L'absorbeixo. Els coneix a ell, Alexander Stubb de 40 anys. Escriu tots els dies i està tan frisós. En el temps curt que hagi estat en l'obligació ja ha conegut líders importants del món. Era un Membre del Parlament Europeu més d'hora i té molt bons contactes. A través del seu blog m'assabento més de política que mai he sabut. La gent jove decidirà el futur del nostre planeta. Prego que el guardaran.

AlexStubb.com » Päiväkirja

Ferran ha dit...

Merike moltes gràcies pel teu comentari, i per passar-me el blog del ministre. Em falta perfeccionar el finès, hehe, però me'l miraré ni que sigui per comprovar si sóc capaç d'entendre, al menys, una paraula! :-))

merike ha dit...

This is all I found in English. Clever of me, I replaced "fi" in the url with "en"... Maybe they have forbidden him to write in other languages than Finnish anymore:-)

AlexStubb.com » Blog

Ferran ha dit...

Oh!, ara molt millor. Moltes gràcies, Merike!